Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade storstadslivet för lugnet i Rystrand

Annons
Lämnade storstadslivet

för lugnet i Rystrand

Det senaste halvåret har Kramfors upplevt en inflyttning utan dess like. Nettot ligger hittills på cirka 30 personer. I hög grad bidragande till detta är familjen Häggkvist som lämnat Stockholm för Rystrand.

- Vi ville lämna storstadslivet innan barnen blir för stora.

Att bryta upp från ett invant liv är inte lätt för vare sig vuxna eller barn. Ändå är det just vad Hans och Carina Häggkvist har gjort. Till midsommar gick flyttlasset från radhuset i Åkersberga till Rystrand.

- Vi har våra rötter i Kramfors och Sandöverken och hade talat länge om att flytta hem igen, berättar Hans Häggkvist.

Efter studier på Umeå Universitet hamnade de i Stockholm. Först hade de bara tänkt bo där några år, men i takt med att familjen utökades med barnen Daniel, Sofie och Lisa inrutades livet med vardag och jobb.

- Egentligen hade vi tänkt flytta hem innan vi fick barn, men det blev inte så. Men nu är vi här och det känns spännande, säger Carina.

Den avgörande faktorn i beslutet var alla positiva signaler om Kramfors skolväsende som nådde familjens öron. Kramfors kulturskolas utnämning till Sveriges bästa, tennisgymnasiet och det faktum att Kramfors aktivt satsar på att ha en bra grundskola är något de nämner.

- Där gör kommunen rätt tycker jag, det är smart att locka folk till bygden med att hålla en bra skolgång, säger Carina.

Äldsta dottern Sofie, nio år, har redan skaffat sig en kompis i området som går på Grämestaskolan. Det är därför naturligt för henne att börja där medan elvaårige Daniel valt att gå sitt sista år på mellanstadiet i Herrskog. Minstingen Lisa, som är drygt två år, kommer till hösten att tillbringa sina dagar på dagis.

Familjen bor nu i det som en gång var deras fritidshus. Det ligger idylliskt placerat vid Ångermanälvens strand och barnen kan när de vill hoppa i vattnet för ett dopp.

- Förutom närheten till släkt och vänner var möjligheten till friluftsaktiviteter bidragande till vår flytt. Det känns bra att åter få riktiga vintrar och kunna åka slalom.

Även jobbsidan har löst sig för familjen Häggkvist. Hans, som är VVS-konsult, har tagit med sig firman till Höga kusten. Han tänker inledningsvis fortsätta att arbeta med folk i Stockholmstrakten och successivt bygga upp ett samarbete med den lokala marknaden.

Carina jobbar på revisionsfirman KPMG och turligt nog behövdes förstärkning i Sollefteå.

- Jag kommer alltså att få pendla varje dag, men tidsmässigt är det ingen skillnad mot situationen i Stockholm, säger Carina.

- Visst finns det en del osäkerheter innan vi rotat oss, men det goda överväger. Här finns ro och vi har många vänner som gratulerat oss till beslutet att bryta upp.

ann-cathrin granbäck

Mer läsning

Annons