Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare förlorade i kammarrätten

Annons
Läkare förlorade i kammarrätten

Läkaren jobbade en tid åt landstinget i Kopparberg och lät sitt företag i Kramfors fakturera landstinget. Nu har Kammarrätten i Sundsvall kommit fram till att inkomsten ska beskattas av läkaren personligen, inte hans bolag.

Läkaren är hälftenägare till ett bolag i Kramfors kommun vars verksamhet inte har någonting med läkarverksamhet eller annan sjukvårdsverksamhet att göra.

1993 fick läkaren ett uppdrag av Kopparbergs landsting. Hans ersättning var 23000 kronor i veckan, det blev sammanlagt 349 600 kronor. Mannen tog inte emot lönen personligen utan lät sitt bolag fakturera landstinget och bokförde intäkten som uthyrning av arbetskraft.

Det tyckte inte skattemyndigheten om och beslutade att läkaren skulle beskattas som privatperson. Mannen överklagade till länsrätten och förlorade. Då tog han steget vidare till kammarrätten, men även den går på skattemyndighetens linje.

Rätten konstaterar att i bolagsordningen för läkarens bolag ingår inte att bedriva läkarpraktik eller annan läkarverksamhet.

"Avtalet med landstinget får anses innebära att läkaren åtagit sig ett personligt uppdrag att utöva läkarverksamhet. Inkomsten skall därför beskattas hos läkaren personligen under inkomst av tjänst", motiverar kammarrätten sitt beslut och avslår därmed läkarens talan,

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons