Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans skogar gav 33,4 miljoner i vinst

Annons
Kyrkans skogar gav 33,4 miljoner i vinst

Härnösands stifts skogs- och markinnehav gav under fjolåret en vinst på 33,4 miljoner kronor. Detta efter ett år med ovanligt stora avverkningar.

Avverkningar som ökats för att kompensera de förluster stiftet haft i sin finansförvaltning. Även kyrkan har nämligen drabbats av börsraset.

- I vår fondrörelse, Prästlönefonden, ska vi placera pengarna vi får för eventuell markförsäljning, pengar som vi inte får "äta upp", säger stiftsjägmästare Tore Ramström.

Fonden ligger i dag runt 100 miljoner kronor och brukar i normala fall ge en avkastning på 10-15 miljoner kronor. Den används också vid eventuella markköp och det är utdelningen från fonden som ska gå till församlingarna. Men som många andra fondinnehavare drabbades också stiftet av börsnedgången under fjolåret.

- Börsen gick ner 17 procent under fjolåret och vår fond har gått ungefär lika dåligt.

Samtidigt har församlingarna i sina budgetar utgått från en inkomst motsvarande den normala avkastningen på fonden. Och det har stiftet alltså försökt kompensera genom ökade avverkningar.

- I fjol avverkade vi ungefär 170 000 kubikmeter som sedan såldes till SCA, Graninge och andra inom skogsindustrin i vårt område.

Det är ungefär 20 000 kubikmeter mer än vad avverkningarna brukar ligga på.

- Trots det blir utdelningen till församlingarna ändå sämre än normalt, i fjol låg vi på drygt 40 miljoner kronor, säger Tore Ramström.

Egendomsnämnden har nu beslutat att hälften av skogs- och markförvaltningens inkomster ska delas ut till församlingarna för kostnaderna kring prästlönerna. Kyrkans skog har historiskt sett varit till just för att ge prästerna en löneförmån.

Den andra hälften, 16,7 miljoner kronor, går till den så kallade kyrkofonden i Uppsala. Det är en fond som används för att jämna ut skattetrycket mellan olika församlingar, ungefär som kommunernas skatteutjämningssystem.

- Här finns en ganska stor missuppfattning om att vi får behålla pengarna, men de går alltså till fonden.

Härnösands stift går vid den fördelningen ibland lite plus och ibland lite minus.

- Vi ligger alltså ganska precis i mitten när det gäller utdelningar från kyrkofonden.

Hur ser kyrkan då på innevarande år?

- Här räknar vi som andra aktörer i fondbranschen på att börsen ska återhämta sig. Om än kanske inte med en utdelning på tio procent så i varje fall sju-åtta procent. Det innebär också att avverkningarna då återgår till det mer normala.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

FAKTA/Kyrkans skogsinnehav

ï Härnösands stift äger ungefär 90 000 hektar skog i Västernorrland och Jämtland.

ï Av skogsinnehavet är 68 000 hektar produktiv skog.

ï Skogsinnehavet är mycket splittrat med ett par skogsfastigheter per församling. Det beror då på att skogen ursprungligen skulle försörja prästbostäderna.

ï Den årliga avverkningen ligger normalt på 150 000 kubikmeter.

Mer läsning

Annons