Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarken vill komma medi Höga kustens världsarv

Annons
Kvarken vill komma med

i Höga kustens världsarv

Nu vill Kvarken, skärgården mellan Umeå och Vasa, bli ett komplement till Höga kustens världsarv.

Men reaktionerna är inte bara positiva.

- Spontant är jag tveksam till detta. Men vi har bestämt en tid för att träffas och diskutera frågan vidare, säger kommunalrådet Christer Nilsson.

Det han befarar är att ett världsarv i Kvarken kan bli en form av konkurrens. Istället för det komplement man ser det som i Västerbotten.

- Det blir en slags urvattning av begreppet. Särskilt eftersom Kvarken söker för samma typ av världsarv, alltså landhöjningen.

Från Kvarkenrådets sida har man fört fram argumentet att landhöjningen vid Kvarken, med dess mer platta topografi, kan studeras över en lång sträcka på fem till sju mil. Höga kusten däremot visar en koncentrerad landhöjning. En lanhöjning med 286 höjdmeter på bara två-tre kilometers sträcka in mot land.

"Höga Kusten ger den rumsliga aspekten och Kvarken lägger till den tidsmässiga aspekten" skriver Kvarkenrådet i sitt förslag.

Intressen i Västerbotten och Finland för också fram en rad pågående biologiska och geologiska processer som argument. Utvecklingen av nya ekosystem till lands och havs.

"Kvarken är en enastående skådeplats. Ingen annanstans kan man hitta ett bättre exempel på pågående geologiska processer som ständigt omformar ett landskap genom att erbjuda stora områden för kolonisation av växter och djur och upprätthålla unika successionsprocesser i land- och vattenmiljöer" anser Kvarkenrådet.

Redan när frågan om Höga kusten var uppe i FN-organet UNESCO fanns liknande idéer från grannarna i norr.

- Men det var något de själva tagit initiativ till och inte något som var sanktionerat av regeringen eller Naturvårdsverket, som det ska vara, säger Christer Nilsson.

Propåerna från Kvarken var också enligt kommunalrådet en bidragande orsak till att beslutet om Höga kusten som världsarv sköts upp i en beslutsomgång.

Christer Nilsson säger även att landhöjning finns på många håll i världen, men inte så koncentrerat och lättåskådligt som i Höga kusten.

Risken är att fler världsarv med samma typ av kriterium kan innebära sänkt status för Höga kusten.

- Men vi ska alltså träffas och diskutera mer om detta och innan dess har jag inga fler kommentarer.

Bakom försöken att få Kvarken nominerat som en utvidgning av Höga kusten står bland andra Kvarkenrådet, länsstyrelsen i Västerbotten, Forstyrelsen och Västra-Finlands miljöcentral.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons