Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Jansson gästade första Ådalsträffen

Annons
Kurt Jansson gästade första Ådalsträffen

Så har den nya cafésatsningen Ådalsträffen i Ytterlännes församling startat. Särskilt inbjuden var under onsdagskvällen Kurt Jansson som talade om sina erfarenheter av samhällsutveckling under åren som kommunalråd.

Den av Tidningen nyligen publicerade befolkningsstatistiken med alla negativa siffror låg lite grand till grund för kvällens café. Värden Lennart "Thylle" Thylander och inbjudarna Bollsta skoterklubb hade därför som första tema valt "Älska Bollsta".

Ordförande för projektgruppen med samma namn Bengt-Arne Söderström fanns naturligtvis på plats för att berätta om den kommande satsningen att anställa en projektledare på heltid.

Huvudgästen Kurt Jansson berättade om sitt och kommunens arbete för att bygga upp Bollsta under sextio- och sjuttiotalet.

- Redan 1960 var det frågan om befolkningsminskning. På politiskt initiativ sattes då igång ett tioårigt projekt, sade Kurt Jansson.

Under den här tiden skedde mycket i Bollsta; skolan och simhallen byggdes, ett antal småhus köptes in och revs.

På den platsen anlades det som idag är Bollstas centrum med ICA och Konsum.

- Kommunerna hade på den här tiden en betydligt bättre ekonomi än nu.

Kurt Jansson berättade att det under de tio projektåren byggdes som det varken gjorts förr eller senare. Affärslivet blomstrade och folk flyttade till orten för att arbeta på bland annat NCB. Detta ledde till att man byggde 105 småhus i Bollsta. Under den här tiden anlades även Hammars industriområdet i Nyland och flygplatsen.

- De goda tiderna höll i sig ungefär till kommunsammanslagningen 1974, sedan gick vår målsättning att inte bli färre om intet.

Cafévärden Lennart "Thylle" Thylander undrade om Kurt Jansson hade något svar på frågan hur man ska få igång affärslivet i Bollsta igen. Svaret blev att det är viktigt att privata initiativ som "Älska Bollsta" arbetar i nära samarbete med kommunen.

Onsdagens café var den första i raden av fem och för underhållningen stod Inger Westin och Ulla-Marie Nilsson.

ann-cathrin granbäck

0613-77 17 62 ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons