Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultursatsning på nyanlända i Kramfors

/
  • Fler nyanlända ska lockas till Babelsberg för att både utöva och konsumera kultur.

Babelsbergs vänförening har fått 40 000 kronor av statens kulturråd. Pengarna ska användas för att inspirera nyanlända till att besöka konserter i Kramfors samt att själva sjunga i en nystartad kör.

Annons

Även tidigare har asylsökande och andra nyanlända fått fritt inträde till teater och konserter som anordnas av Babelsbergs musikserie och Kramfors scenkonst. Det har varit arrangemang mestadels på Babelsberg, men även på Kramforsparken.

Med stödet från kulturrådet görs nu en större satsning på att marknadsföra kulturarrangemangen mot nyanlända.

– Detta gäller inte bara asylsökande utan även de som har fått uppehållstillstånd, säger Barbro Lundquist, sekreterare i Babelsbergs vänförening.

Ett speciellt abonnemangskort ska tas fram för höstens föreställningar, där sju hålls på Babelsberg och två på Kramforsparken med start den 19 september.

– Det är viktigt att vi stimulerar till att uppleva kultur och ett socialt umgänge.

I kultursatsningen ingår också bildandet av en ny kör. Klas Norberg från Noratrion har engagerats för att öva med de nyanlända. På måndag hålls den första samlingen på Babelsberg.

Barbro Lundquist som fick idén att bilda en kör hoppas på att många tar chansen och deltar, inte minst då det är ett bra tillfälle att träna på det svenska språket.

– Man kommer att sjunga svenska melodier, bland annat av Evert Taube.

Kören får två fina morötter att se fram emot i höst i Kramfors. Meningen är att man ska sjunga vid "Visfest i Ådalen" den 17 oktober på Babelsberg och sedan vid "Hela världen"-konserten i Ådalshallen den 22 oktober med kulturskolans elevkörer och Kramfors storband.

För kulturrådets pengar kommer resestöd att kunna ges till alla som besöker evenemangen.

– Förhoppningsvis blir det också en fortsättning både med kör och evenemangsbesök, kanske med flera framträdanden, säger Barbro Lundquist.

Annons