Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturella brobyggare i Ådalshallen

Annons
Kulturella brobyggare i Ådalshallen

Igår kväll byggdes broar mellan olika kulturer i Ådalshallen när Kramfors kulturskola tillsammans med Ale Möller, Jonas Knutsson och de andra i musikprojektet "Världens musik" intog scenen. Tillsammans hade de en mäktig och näst intill magisk upplevelse att bjuda på.

Ådalshallen förvandlades under fredagskvällens konsert till en smältdegel av musikaliska kulturvärldar och traditioner. Kramfors kulturskola, som nyligen utsetts till Sveriges bästa, bjöd då tillsammans med en internationell musikensemble in till världsmusikfest.

Upphovsman till uttrycket "världsmusik" är Ale Möller, en av våra främsta folkmusikanter som har sökt nya uttryck för den svenska folkmusiken och gjort uppmärksammade experiment med mångkulturell musik.

Möller fanns därför naturligtvis med på scenen och tillsammans med den fantastiske blåsaren Jonas Knutsson representerade han den svenska delen.

För de mer exotiska inslagen stod Maria Stellas, vars grekiska sång både är skarp och sensuell, senegalesen Mamadou Sene, sång, och slagverkaren Rafael Sida från Mexiko.

Och visst blev det en både rolig, trivsam och högtidlig stund. På repertoaren stod verkligen musik från världens alla hörn. Publiken bjöds på jazz, symfonisk musik och folkmusik; allt i en härlig blandning. Lägg därtill alla dansare som på ett förnämligt sätt bidrog till helheten.

Det har tagit de 150 eleverna och lärarna i orkestern drygt en månad att träna in musik, sånger och dans. Den 12 mars började de och vissa av gästmusikerna under ledning av arrangören och dirigenten Bertil Fält att repetera.

Det måste vara en verklig upplevelse för kulturskolans elever att få spela i ett så stort sammanhang med professionella sångare och musiker. Helt säkert fanns det många stolta föräldrar på läktaren igår och det med rätta. Eleverna visade sig vara uppgiften stora nog och genomförde konserten med bravur.

Konserten gav mersmak och förhoppningsvis får vi snart se kulturskolan i nya spännande projekt. Den som händelsevis missade gårdagkvällens framförande har en ny chans i och med kvällens konsert.

ann cathrin granbäck

Mer läsning

Annons