Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Svenska kyrkan

/

Flera församlingar lämnade inte ut allmänna handlingar och bröt mot lagen. Gudmundrå församling missade att svara, enligt kyrkoherden.

Annons

Tidningen Scoop begärde ut allmänna handlingar från 48 församlingar för att se om de följer offentlighetsprincipen, Gudmundrå församling i Kramfors svarade aldrig på begäran.

När Svenska kyrkan skildes från staten 2000 skrevs offentlighets- och sekretesslagen in i kyrkoordningen. För att se hur lagen efterföljs begärde en reporter ut allt ifrån anställningsavtal till mobiltelefonräkningar, enligt lagen ska uppgifterna lämnas ut inom rimlig tid. Tio av dem gav ut handlingarna, flera av de andra ifrågasatte reporterns syfte.

När reportern begärde ut en jämställdhetsplan från Gudmundrå församling fick hon inte något svar.

– Den sjätte november fick vi en förfrågan från en privatperson om att få ta del av vår jämställdhetsplan, men då vi för närvarande håller på med uppgradering och omarbetning av flera policyer hade vi ingen dagsaktuell klar och valde därför att inte skicka någon. Tyvärr missade vi att meddela detta till personen som hade begärt uppgiften, säger kyrkoherden Agne A Andersson.

Ärkebiskopen Anders Wejryd tycker att det är ett problem att lagen inte följs.

– Ja, det är fel. Det är ju bra att det lyfts fram för jag tror att det är skadligt för kyrkan att inte följa offentlighetsprincipen, säger han till Scoop.

Mer läsning

Annons