Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot kollektivtrafiken

/
  • Lars Nordin ville se bättre samordning mellan tåg och bussar på Kramfors resecentrum.

Förbättra matchningen av tåg- och busstider i Kramfors. Det efterlyser resenären Lars Nordin som menar att helt uppenbara resfördelar har försummats.

Annons

Lars Nordin bor i Täby och jobbar i Västerås. Han reser cirka en gång i månaden och hälsar på sin 85-åriga mamma i Nordingrå. Han föredrar att åka kollektiv men menar att möjligheten kraftigt har försämrats efter turlistsskiftet i december.

Det är främst två möjligheter till förbindelser som Lars Nordin menar kunde ha utnyttjats bättre.

– Vardagar kommer tåget till Kramfors 17.22 och sista bussen till Nordingrå går 17.15. Jag förstår att det ska passa pendlarna, men jag tror inte de skulle protestera om bussavgången flyttades till 17.30. Efter turlistsskiftet måste jag ta ledigt en hel dag från jobbet i stället för en halv för att komma till Nordingrå på fredagar.

Ännu mer anmärkningsvärt tycker Lars Nordin det är med söndagsförbindelsen på kvällen, då tåget kommer till Kramfors 21.31 och Nordingråbussen avgått en minut tidigare. Detta innebär för hans del flera timmars extra resetid jämfört med tidigare.

Lars Nordin har förståelse för att vissa turer inte är lönsamma och kanske måste läggas ned.

– Men detta är turer som körs och som man då borde försöka få ut så mycket som möjligt av. Det kan inte vara omöjligt att ändra avgångarna några minuter, speciellt inte för söndagen där turen inte måste passas mot någon annan förbindelse.

Annica Kjellin är marknadschef på Din Tur och berättar att vardagsturen 17.15 är svår att rucka på.

– Den är planerad för att stämma med byten till andra bussar. Men vi vet om detta och kanske kan det senare finnas möjlighet att göra något.

Söndagsavgången finns det dock hopp om att bättre matcha mot tåget, genom en senareläggning med tio minuter.

– Vi tittar på det. Förändringen måste vara minst tio minuter för att fungera mot Samtrafiks system.

Mer läsning

Annons