Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver att äldrevård ges på finska

/

Kramfors kommun måste göra mer för den del av befolkningen som är finskspråkig. Det menar man från Kramfors Finska förening som gjort ett medborgarförslag i frågan.

Annons

I förslaget ställs en fråga till ansvariga politiker om de vet att finskan är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige. Det framhålls att finsktalande äldre har rätt till äldrevård på finska i Sverige enligt minoritetslagen.

För snart tre år sedan föreslog Finska föreningen att Kramfors skulle ansöka om att bli en del av det finska förvaltningsområdet. Sedan 2000 finns i Sverige ett förvaltningsområde för finska språket. Det började i Norrbotten där det är obligatorisk att ge myndighetsservice på finska, samiska och meänkieli som är tornedalsfinska. Även kommuner i andra delar av landet har anslutits, också på frivillig väg.

– När man har godkänts finns en ordentlig pott med pengar som ger kommunerna statsbidrag för merkostnaderna, säger Sirpa Kjellman i Kramfors Finska förening.

Kramfors kommun nappade dock inte på idén. I samband med att Kramfors fick besök av Finska föreningarnas riksorganisation väcktes ett nytt hopp.

– Kommunen skulle utreda frågan, men inget hände och då blev vi ledsna. Men vi har ju den finska sisun, så vi ger oss inte, säger Sirpa Kjellman.

I medborgarförslaget, undertecknat av medlemmar i föreningen, står att den åldrande finska befolkningens situation i kommunen snarast måste förbättras. Föreningen vill att biståndsbedömare ska utbildas för att det ska kunna ges vård och omsorg helt eller delvis på finska.

– Vid senilitet kan äldre förlora sitt andraspråk, och därför inte längre förstå svenska, säger Sirpa Kjellman.

Mer läsning

Annons