Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramforsflyg i tillbud

Annons
Kramforsflyg i tillbud

Haverikommissionens rapport klar

Ett arbetsflygplan på Arlanda orsakade i november ett olyckstillbud när det mötte ett passagerarflygplan på väg mot Kramfors på för nära håll. Händelsen har nu utretts av Statens haverikommission.

I kommissions rapport skriver man "det var en mycket obehaglig upplevelse för flygledaren som inte hade visuell kontakt med planen utan endast såg deras ekon gå ihop på radarskärmen".

Någon direkt fara för en verklig olycka förelåg dock inte, enligt rapporten. Kramforsflygplanets kapten, med över 20 000 flygtimmar bakom sig, varnades genom sitt kollisionsvarningssystem. Dessutom fick han ögonkontakt det andra planet. Därför kom de två flygplanen aldrig närmare varandra än 425 meter och med en höjdskillnad på 213 meter.

Det är ändå för nära, ett "separationsunderskridande" som det heter på fackspråk. Därför föreslår haverikommissionen en rad åtgärder för att missödet inte ska upprepas.

Det var 28 november som ett mindre flygplan med tre personer ombord arbetade med att göra starter och landningar vid Arlandas nya tredje landningsbana. Flygplanet flög i båda riktningarna för att testa markradarn.

Vid det fjärde flygtillfället inträffade incidenten. Det så kallade bruksplanet startade då utan att ha fått slutligt klartecken enligt den så kallade fraseologin. Där ska man egentligen tala engelska men vid detta tillfälle användes svenska som språk. Det kan enligt haveriutredningen vara en av orsakerna till att planen kom för nära varandra. Engelska är det språk som ska används för att undvika missförstånd, enligt utredarna.

Därför vill man att reglerna för hur man ska prata med varandra, vilka fraser som används, vid flygning utanför normalt manöverområde ska ses över för att undvika nya missförstånd. Informationen ska också gå till både flygledare och förare piloter.

Statens haverikommission rekommenderar även att man går igenom de föreskrifter som ska gälla vid liknande ovanligare flygningar. Sådana föreskrifter saknades i detta fall.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

I flygtillbud

Ett olyckstillbud vid Arlanda i november månad har utretts av Statens haverikommission. Ett passagerarplan på väg till Kramfors kom då för nära ett annat flygplan.

arkivbild

Mer läsning

Annons