Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors s-kandidaterpå en valsedel

Annons
Kramfors s-kandidater

på en valsedel

Om två veckor ska de socialdemokratiska föreningarnas nomineringar till kommunfullmäktige i Kramfors kommun vara klara.

- Vi uppmanar föreningar att försöka nominera yngre personer, säger arbetarekommunens ordförande Rainor Melander.

Det återstår över sju månader till valet. Ändå börjar redan valtemperaturen att höjas. Socialdemokraterna var 1998 nära att få släppa i från sig makten i Kramfors, något som inte hade hänt på 70 år. Intresset är därför särskilt stort inför höstens kommunalval i Kramfors.

Lokalföreningar, SSU-föreningar och socialdemokratiska fackklubbar är i dagarna sysselsatta med att bestämma sig för vilka personer de vill se i kommunfullmäktige. Nomineringsförfarandet blir detta valår något annorlunda mot tidigare, eftersom det bara finns en valsedel mot tidigare två. Detta är en följd av att antalet ledamöter i kommunfullmäktige ska minskas från 61 till 41.

- Förr fanns det ungefär 35 namn på varje lista. På den nya listan kommer det att vara 40-45 namn, säger Rainor Melander.

Kramfors arbetarekommun har satt upp tre kriterier som vägledande för nomineringarna: jämn könsfördelning, jämn åldersfördelning och geografisk spridning.

- Göran Persson har sagt att varannan nominerad ska vara under 40 år, något som vi kanske får svårt att lyckas med. Men det är upp till s-föreningarna att ge valberedningen förslag på yngre personer.

Möjligheten till personval 1998 gjorde att flera väljare i valkrets 2, norr om älven, röstade på s-kandidater på valsedeln i valkrets 1 i Kramfors med omnejd.

- Därför blev det en viss slagsida med mer folk invalda från den ena listan. Men det behöver vi ju inte tänka på i år, säger Rainor Melander.

Den 15 februari är nomineringsperioden över och den 24 mars bestämmer arbetarekommunens representantskap slutligen vilka som ska finnas på valsedeln.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons