Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors och Sollefteå tävlar

/
  • På tisdag tävlar Kramfors och Sollefteås kommunanställda om vilken kommun som är flitigast på att ta sig till jobbet utan bil.

I måndags inleddes "Trafikantveckan" i Sverige, en manifestation för klimatet och mer kollektivt resande.
Kramfors och Sollefteå kommuner hör till de som deltar - genom tävlingen Den bilfria dagen, som genomförs under tisdagen.

Annons

Målsättningen är att så många anställda som möjligt ska ta sig till jobbet utan bil.

– Aktiviteten ska inte uppfattas som att vara riktad mot bilen. Utan det handlar om att hitta alternativ som gynnar en hållbar utveckling, säger Lars-Erik Pettersson som är energirådgivare i de två kommunerna.

Tanken är att den vinnande kommunen ska ge den andra kommunen en gåva. Samtidigt ska de tre arbetsplatser i respektive kommun som gjort bäst från sig i tävlingen bjudas på tårta av energirådgivaren.

En annan del i projektet är att morgonpendlarna ska få en chans att diskutera kollektivfrågor med både politiker och trafiksamordnare.

– Jag ser fram mot att få höra vad pendlingsentusiaster och dagsfärska pendlare tycker, säger Kramfors kollektivtrafiksamordnare Hans Högberg.

I hela landet är det 135 kommuner som deltar och internationellt uppmärksammas Trafikantveckan på 1 400 platser.

Den vanligaste aktiviteten som genomförs är tävlingar i sparsam körning via simulator. På flera håll ordnas även utställningar med alternativa fordon, som exempelvis elcyklar.

– Alla kan lära sig köra sparsamt och direkt spara på både miljön och i plånboken, utan att behöva byta bil eller resemönster, säger Sara-Linnea Östervall hos Energikontoren Sverige i ett pressmeddelande.

Bakom Trafikveckan ligger Cykelfrämjandet, Gröna Bilister och Energikontoren i Sverige. Temat i år är: "Ren luft - ditt vägval".

Mer läsning

Annons