Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors mutsäkrar kommunen

Kramfors kommun har saknat en riktlinje för vad som gäller om mutor och gåvor, tills nu. Kommunstyrelsens arbetsutskott antog i tisdags ett styrdokument om detta.

Annons

"Etisk riktlinje för mutor och gåvor" heter dokumentet som ska ge både politiker och anställda inom Kramfors kommun något att förhålla sig till om det blir aktuellt.

– Vi har inte tagit riktlinjen för att det har hänt något särskilt, men det har det ju gjort på andra ställen, som i Göteborg. Därför är det bra att dokumentet finns, men förhoppningsvis behöver det inte användas, säger Micael Melander (S), kommunalråd i Kramfors.

Dokumentet innehåller inte preciserade gränser för vad en gåva får vara värd, mer än att grundtanken är att den inte ska vara skattepliktig. Det framhålls att motta en gåva inte får ge anledning till misstanke att någon särbehandlas, som exempelvis en elev eller vårdtagare. Däremot anses en gåva utan stort värde, som en blomma eller chokladask, kunna tas emot vid tillfällen som avslutad vårdtid eller skolgång.

– Egentligen handlar det mycket om sunt förnuft, säger Micael Melander.

Olika exempel på gåvor och förmåner som anses olämpliga räknas upp. Det är bland annat exklusiva måltider, fest, resor och arrangemang, särskilt om make/maka eller sambo också medverkar. Gåvor till och testamenten till förmån för hemtjänst- och vårdpersonal är sådant som bör ge varningssignaler liksom gratistjänster som bil- och husreparationer.

Mer läsning

Annons