Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors kulturskola bäst i Sverige

Annons
Kramfors kulturskola bäst i Sverige

Sveriges bästa kulturskola finns i Kramfors.

Det slog Svenska musikrådet fast vid en festlig galamiddag på De Geer Hallen i Stockholm under onsdagskvällen.

- Skitroligt. Jag är helt tagen, det här är fantastiskt. Det är så stort att det inte är sant, säger kulturskolans överlycklige rektor Sune Johansson efter segern.

Tidningen har tidigare berättat hur Kramfors först kom med bland de 24 nominerade av Sveriges över 250 kulturskolor. Därefter utsågs Kramfors som en av de sex bästa och till sist gick man även till final. Och där blev det alltså full pott. Detta när "Årets musik- och kulturskola" utsågs för femte gången i historien.

Extra pampigt var det också att priset, 50 000 kronor, delades ut av juryordförande Laila Freivalds.

- Ni skulle ha hört hennes tal där hon tog upp vad musik- och kulturskolorna betyder för Sverige.

Sune Johansson säger att man ännu inte bestämt hur prissumman ska användas. Men mycket tyder på att det blir till något kul som personalen som helhet får glädje av.

- Det är ju deras ihärdiga arbete som ligger bakom den här utmärkelsen, säger Sune Johansson.

Han hoppas också att guldmedaljen kan komma att betyda mer än att "bara" vara ett bevis på att man arbetar på rätt sätt.

- Det är förstås en ära för oss på Kulturskolan men samtidigt även fin PR för hela kommunen. Vi har ju tävlat mot giganter.

Det kan till och med innebära att folk med kulturintresse och flyttplaner väljer Kramfors som bostadsort, påpekar Sunde Jonsson.

Så här lyder juryns motivering:

"Kulturskolan är navet i Kramfors kulturliv. Den når många barn och ungdomar som uppmuntras till livslångt kulturutövande. Den är ryggraden för ett brett amatörkulturliv, programverksamhet med professionella artister och för kulturellt och pedagogiskt arbete. Det är en resurs som kommunen satsar på i en ekonomiskt svår situation. Med ovanliga organisatoriska lösningar och samverkan blir verksamheten effektiv och kan ge bättre bredd och djup."

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons