Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors herrgård blir stenmuseum: "Reser runt i världen för att samla vackra stenar"

Kramfors ska få en ny spännande attraktion –Höga kustens mineralmuseum. Museet ska byggas upp i vackra Kramfors herrgård, som nu fått nya ägare istället för företaget Lennart Eriksson.

Annons

Det är paret Jonas Bredberg och Camilla Sjödin som jobbar för fullt med samlingen. Målet är att kunna öppna museet till vintern.

Allehanda.se har tidigare berättat om Jonas Bredbergs intresse. Ett intresse som startade för 20 år sedan med att hans nu 25-åriga son tyckte vissa stenar var fina. Därför åkte far och son på en guidad resa med amatörgeologiska föreningen. Sedan dess är Jonas Rudberg, som till vardags är virkeschef på Mondi, helt fast i sitt intresse.

För fem år sedan träffade han Camilla Sjödin och det tog inte lång tid innan de båda delade samma intresse.

Camilla Sjödin smittades snabbt av sin sambos intresse – vackra stanar och mineraler.

Paret har många tusen vackra stenar från hela världen.

– Nu gör vi långa fjällvandringar och reser runt i världen för att samla vackra stenar och mineraler. Naturupplevelsen är en stor del, berättar Camilla Sjödin.

I dag har man flera tusen objekt av samlarklass, de både säljer och köper stenar och mineraler av andra samlare runt om i världen.

– Nyligen köpte vi en mycket fin samling från Kiruna med 1 500 fina objekt.

Problemet har varit utrymmet och det är därför man köpte Kramfors herrgård. Övervåningen ska byggas om till bostad medan den undre ska förvandlas till utställningslokaler. Två stora rum ska utrustas med professionella montrar för stenarna med anpassat ljus.

– Det är viktigt att stenarna får rätt belysning för att komma till sin rätt, säger Jonas Bredberg.

Jonas Bredberg är glad över att nu även ha fått ett arkiv där samlingen kan inrymmas.

I ett rum blir det också försäljning av olika slag. Paret ägnar sig även åt att tillverka smycken av slipade stenar och silver. Kanske blir det också någon enklare form av servering.

– Dessutom tänker vi ta emot mindre konferensgrupper som vi samtidigt kan hålla föreläsningar för och visa bilder från våra resor för, säger Jonas Bredberg.

Förhoppningen är att flytta in nu under hösten och öppna utställningen i vinter, till att börja med mestadels på helger och kvällar men sedan får man se hur det utvecklas.

Fastigheten i sig har dessutom en spännande historia. Den byggdes i mitten av 1800--talet för dåvarande sågverksägare. Sedan har den haft en rad olika funktioner, bland annat varit privatbostad i perioder och kontor för både Skolkontoret, Lennart Eriksson och SCA.

– Vi ska försöka ta fram en liten folder om herrgården som besökare kan få ta med sig.

Mer läsning