Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors får mer snabbt bredband

/

Bredbandsutbyggnaden i Kramfors kommun fortsätter. Närmast väntar upphandlingar för två nya mångmiljonprojekt i Torsåker och Nora.

Annons

Bredbandsutbyggnaden har redan tidigare tagit fart i Nordingrå och Nora där LRF respektive Kramfors kommun fungerat som huvudman för projekt. Huvudmännen har fungerat som "bank" under byggtiden och sedan efter avslutat arbete fått igen pengarna från jordbruksverket och post- och telestyrelsen utbetalade via länsstyrelsen.

Nu är det dags för nya satsningar. Efter beslut från jordbruksverket och post- och telestyrelsen blir kommunen huvudman för en utbyggnad i Torsåker samt för en andra utbyggnadsomgång i Nora. I Torsåker satsas 5,7 miljoner kronor och i Nora 7,7 miljoner.

– Det gäller att jobba på för att få detta klart i år då pengarna bara finns under 2014. Ambitionen är att kunna starta upphandlingen för jobben under januari, säger Curt Dahlberg, IT-strateg vid Kramfors kommun.

Upphandlingen omfattar fyra delar; grävning, blåsning och hopsvetsning av fiber, material samt teknikbodar.

– Vi hoppas att nedgrävningen av slangarna där fibern ska ligga är klar i september, säger Curt Dahlberg.

Intresset för snabba fiber har varit stort i Nora där cirka 700 fastigheter antecknat sig för anslutning räknat på både etapp 1 och 2. I Torsåker handlar det om ett hundratal intresseanmälningar. I Torsåker går det att dra nytta av att det redan finns en bredbandsförbindelse dragen genom Prästmon mot Sollefteå.

Curt Dahlberg menar att det är betydelsefullt att bredbandsnätet förtätas i alla delar av Kramfors kommun.

– Även för fritidshusboende är viktigt att vara ansluten.

Intresse för fiber finns förstås i hela kommunen, men det gäller att få ta del av de statliga pengarna. Diskussioner om möjliga framtida satsningar har förts med boende i bland annat Sprängsviken, Svanö och Forsed.

Mer läsning

Annons