Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koreograf till Nyland

Den irländske koreografen Michael Keegan-Dolan kommer under lördagen till Nyland och Torsåker. Han besöker bland annat Häxmuseet som research inför en kommande dansföreställning.

Annons

Michael Keegan-Dolan jobbar nu med förberedelserna inför dansföreställningen Shadowland som har premiär på Göteborgsoperan den 14 mars.

Han är en internationellt mycket ansedd konstnär och hans kompani Fabulous Beast Dance Theatre har kallats världens mest utmanande och originella danskompani.

På Göteborgsoperans hemsida presenteras föreställningen som "vårens mest hisnande Blåkullaresa: häxjakt, trolldom och en önskan om att sudda ut det udda och opassande".

Inspirationen kommer från både Arthur Millers "Häxjakten" och W B Yeats tidiga diktande med rötter i irländska legender, mystik och ockultism.

Men han besöker nu även de platser i Nyland och Torsåker som på olika sätt är förknippade med häxprocesserna på 1600-talet. Ytterligare två personer som jobbar med dansföreställningen ska följa med på den historiska rundvandringen.

Som ciceron har de Håkan Sjöberg som guidat besökare om häxprocesserna sedan 2006.

– Vi kommer att besöka Häxmuseet på Sandslån, fånghålan i Hammar, Torsåkers kyrka och Häxberget.

De ordinarie guidade turerna startar på midsommardagen och håller på till andra helgen i augusti. Shadowland kommer att ges i tolv föreställningar fram till den andra maj. Varje danssäsong vid Göteborgsoperan har ett eget tema och säsongen 2014/2015 heter det Wounderland: udda & underbart.

Annons