Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte brandbilarna olagligt – av bekant

/

Räddningstjänsten struntade i upphandling. "Det blev billigare så här".

Annons

När räddningstjänsten i Höga Kusten-Ådalen skulle köpa nya brandbilar struntade man i ramavtalet. I stället köpte räddningschefen bilarna från en gammal bekant.

– Det var en bra affär, säger Mats Granat, räddningschef.

2010 skulle räddningstjänsten köpa två brandbilar av typen BAS 5, en mindre räddningsbil. Bilarna skulle placeras i Näsåker och Nordingrå. Vid tillfället fanns ett ramavtal mellan SKL och MSB gällande räddningsbilar, som räddningstjänsten hade möjlighet att avropa från.

Två nya bilar beräknades kosta runt 2,5 miljoner kronor, en kostnad det fanns utrymme för i budgeten. Men i stället för att köpa nya bilar genom avtalet eller göra en ny upphandling, valde räddningschefen att beställa bilarna direkt från företaget Cold Cut Systems. De råkade nämligen då, i december 2009, ha två begagnade demobilar av typen BAS 5 till salu.

Med direktionsledningens godkännande beställde räddningschefen bilarna från företaget, trots att köpesumman på nästan 1,6 miljoner kronor innebar att de enligt lag skulle ha gjort upphandling och ge andra möjlighet att lämna anbud.

– Det fanns inga andra som kunde leverera begagnade bilar och det blev billigare så här än att köpa nya. Vi sparade en miljon så det var en bra affär, säger räddningschefen Mats Granat.

Den säljare på Cold Cut Systems som gjorde affären med räddningstjänsten, är dessutom en gammal bekant till Mats Granat, sedan de pluggade ihop för flera år sedan.

Tänkte du på att det kunde bli en jävsituation då, när du köpte från din bekant i stället för genom avtalet?

– Nej, jag funderade aldrig på det.

Enligt Konkurrensverket kan man inte att strunta i lagen om offentlig upphandling på grund av priset - eller för att bilarna man köper är begagnade.

– Det finns inget sådant undantag för en bra affär. I sällsynta fall kan det gå, men aldrig när det handlar om sådana här stora summor, säger Malin de Jounge, biträdande avdelningschef för tillsyn av offentlig upphandling på Konkurrensverket.

– Det här liknar ett fall vi drivit och vunnit mot Karlstad kommun, som köpte begagnade bilar av ett företag utan giltigt förfarande.

Enligt Konkurrensverket kallas den här typen av olagliga köp för otillåtna direktinköp. I just det här fallet riskerar räddningstjänsten inga böter, eftersom preskriptionstiden är ett år. Men i Karlstadfallet fick kommunen punga ut med 230 000 kronor för sin uteblivna upphandling.

Om någon hade anmält er och ni fått böter, hade det kunnat bli väldigt dyra brandbilar i slutänden?

– Det var inget vi funderade över.

Mer läsning

Annons