Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunikation är det svåraste

/

Ett flyktingläger med människor från naturkatastrofer och krig. Scenariot för Räddningsgymnasiet Sandös övning på Högberget i veckan var inte av det bekväma slaget.

Annons

Skolans årliga övning leddes som vanligt av eleverna i avgångsklassen medan ettorna och tvåorna agerade skademarkörer. Ådalsskolan medverkade också med observatörer och hantverksprogrammets elever som såg till att markörernas skadorna såg blodigt realistiska ut. Även Härnösands folkhögskola deltog med markörer.

Eleverna hade i förväg fått skriva "jobbansökningar" för att sedan ges uppgifter som bäst passade deras intressen. FN-organet UNHCR, Röda korset och Läkare utan gränser var huvudaktörer i den två och en halv dagar långa övningen.

– Största utmaningen var att få kommunikationen mellan de tre organisationerna att fungera, berättade Carl Edholm som agerade pressansvarig vid Läkare utan gränser.

Utgångsläget var en översvämning vid en sjö i Tanzania och en militär konflikt i Kongo. För att hantera flyktingströmmarna byggde eleverna upp ett tältläger för att klara mathållning, sjukvård och annat. Övningen ingår som en stor del i kursen civil krishantering. Avgångsklassen reser till våren passande nog till Tanzania där de bland annat ska studera räddningstjänst och skolväsende.

Påfrestningen att ta hand om alla skadade och traumatiserade flyktingar var inte nog, det hände också hela tiden oväntade saker. Vid ett tillfälle havererade en helikopter och vid Tidningen Ångermanlands besök hotade en handgranat att brisera i lägret.

Totalt inklusive lärare medverkade ett 120-tal personer på Högberget. I morgon blir det genomgång av övningen på skolan och deltagarna ska skriva rapporter om vilka roller de haft och vilka konflikter de mött.

Mer läsning

Annons