Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner ger för dåligt stöd till kvinnojourer

Annons
Kommuner ger för dåligt stöd till kvinnojourer

Det årliga stödet till Kramfors Kvinnoforum är alldeles för snålt tilltaget. Det förklarade Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige, Roks, vid ett besök i Kramfors i går.

Kvinnoforum ville ha 295 000 kronor från kommunen för verksamheten med kvinnojouren under 2002 men fick 165 000, varav 15 000 ska gå till föreningen Disas tjejjour.

Vad Angela Beausang tyckte om detta gjorde hon klart vid träffar med de sociala myndigheterna, polisen, kyrkan, Internationella Kvinnoföreningen och inte minst politikerna i kommunstyrelsen.

- Kommunerna inser inte vad man tjänar på att ha kvinnojourerna. Det är inte bara i Kramfors det är så här. Bidraget räcker bara till hyra och el. De som jobbar på kvinnojourerna har lönebidragsanställningar men det borde vara riktiga tjänster. Det måste finnas personal som kan svara i telefon när kvinnorna ringer på dagtid. Den enda tid på dygnet de har möjlighet och vågar ringa, antigen från jobbet eller hemmet om mannen är på sitt jobb.

Angela Beausang menar att kommunerna skulle få en mycket tyngre utgiftsbörda om inte kvinnojourerna, med avlönad personal och många frivilliga, fanns.

- Då fick kommunen ändå betala för ett omhändertagande på något annat ställe, vilket blev mycket dyrare. När jag är riktigt elak brukar jag säga att vi skulle stänga kvinnojourerna i ett par veckor så man fick se.

Kvinnoforum får 7,67 kronor per invånare i Kramfors kommun. Långt i från tillfredsställande menar Angela Beausang och långt från Hofors som med 22 kronor är bäst i landet.

Men Kramfors är inte sämst i klassen. Hela 180 av landets 289 kommuner ger inte ett öre till kvinnojourer.

Angela Beausang framhåller att kvinnorna i Sverige har Världens bästa lagstiftning som stöd och att Polisen är den myndighet i landet som tar frågorna om kvinnomisshandel på störst allvar.

Våldet mot kvinnor har ökat i Kramfors. Under årets nio första månader 2001 anmäldes 80 brott mot kvinnor. Angela Beausang tycker det är bra att anmälningarna ökat.

- Våldet har varit konstant i hundratals år, men kvinnojourrörelsen har tvingat fram en lagstiftning så att det går att göra något åt det.

På Kvinnoforums jour träffade Angela Beausang Mona Hultén, Britt Öresten och Kerstin Hultén som hjälper misshandlade och förnedrade kvinnor i Kramfors.

- Jourkvinnorna har fått utbildning för att stötta de drabbade kvinnorna på ett mycket professionellt sätt. Det är så mycket som kvinnorna behöver veta. Vad händer efter skilsmässan, vem får vårdnaden om barnen. Sådana frågor kan man få hjälpa med på kvinnojourerna.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons