Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens ekonomi växter

Efter en följd av år med krympande budgetramar kan Kramfors kommun nästa år stå inför en ovanlig situation. I budgetdirektiven för 2015 utökas ramen med 2,8 miljoner kronor.

Annons

– Så har det nog inte sett ut sedan 12-13 år tillbaka i tiden. Det har varje år varit sparbeting på mellan 8 och 30 miljoner kronor, säger kommunalrådet Micael Melander (S).

Förklaringen är att riksdagen i december beslutade om att förändra kostnadsutjämningssystemet för kommunerna och Kramfors är där en vinnare.

– Man har skruvat upp hur mycket pengar vi får per invånare. Men effekten avtar om invånarantalet fortsätter att minska, säger Stefan Billström, chef för kommunens avdelning för stöd och service.

En intressant prognos, som ytterligare kan förbättra situationen, gäller befolkningsutvecklingen 2013. Det ser ut som att Kramfors krymper mindre än vad som tidigare antagits. Anledningen är inte analyserad, möjligen kan inflödet av personer från utlandet spela in.

Den utökade budgeten fördelas så att bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden får 2,9 miljoner kronor extra. Barn-, kultur- och utbildningsnämnden får 0,2 miljon mer medan kommunstyrelsen får 0,33 miljon mindre och miljö- och byggnämndens ram i stort sett är oförändrad.

Kommunens resultat landar i prognosen för 2015 på plus 22,3 miljoner kronor, väl inom målet för en god ekonomisk hushållning. Skuldsättningen per invånare beräknas understiga 86 000 kronor, vilket även det innebär ett uppnått mål, och viktigt då det påverkar möjligheterna att ta lån.

En brasklapp säger dock att detta är en första prognos för 2015 och förhållanden kan ändras. Beslutade besparingar för 2014 måste till exempel klaras hem.

Mer läsning

Annons