Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vidhåller sitt beslut kring fiskodlingen

Annons
Kommunen vidhåller sitt beslut kring fiskodlingen

Framtiden för den planerade stora fiskodlingen vid Omnefjärden ska snart avgöras av miljödomstolen.

Både sökande och boende har överklagat det beslut som länsstyrelsen fattade i september förra året.

Det var då man gav tillstånd för 400 ton regnbåge vid Brattberget, under en försöksperiod på 10 år. En lika stor odling vid Måviken fick avslag och tillståndet förknippades med 15 speciella villkor.

I fyra olika skrivelser har boende i området överklagat ärendet. De anser bland anat att uppgifterna om förhållandet kring vind- och vattenströmning är missvisande. Att djupuppgifter är felaktiga samt att det blir problem med buller och intrång.

Sökande har också överklagat frågan och vill få hela sin ansökan på 800 ton beviljad. Under ärendets gång har man kompletterat med nya uppgifter kring vad som händer med foder och avföring i vattnet. Dessa uppgifter anser sökande stöder deras åsikt om att det inte ska bli några problem med övergödning från fosfor.

Nu ska kommunen säga sitt om överklagan.

Miljö- och byggnämndens arbetsutskott håller där delvis med de som klagat på uppgifterna kring vattenomsättning och spridningsberäkningarna för fosfor.

Det råder i Höga kusten olika situationer i skilda vikar, menar arbetsutskottet.

Visserligen tyder nya uppgifter från sökande på att en mindre andel fosfor kommer att vara tillgängligt. Men arbetsutskottet anser ändå att tveksamheten gör att tillståndet bör begränsas till fem år. Kommunen sa i sitt första yttrande ja till 600 ton regnbåge per år, alltså mer än vad länsstyrelsen gick med på.

Några nya uppgifter som skulle förändra kommunens syn på frågan har inte kommit fram i överklagandena, skriver arbetsutskottet.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons