Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klent intresse för styckningsutbildning

Annons
Klent intresse för styckningsutbildning

Nu i vår skulle tio personer gå styckningsutbildningen vid styckningscentral Ullånger. Men intresset för utbildningen är allt annat än stort. Bara två personer har hittills sökt den.

- Visst är det konstigt, säger Ann-Christine Leiderud, rektor för utbildningsanordnaren Kramfors Studiecentrum.

Tidningen berättade för ett år sedan om planerna i Ullånger. Studiecentrum hade genomfört en enkätundersökning omfattande ett 30-tal företag inom hela kedjan från slakteri till detaljhandel i länet. Svaret var tydligt. Utbildade styckare är en bristvara.

I samarbete med Wedins slakteri, som startat en styckningscentral i Ullånger, startades en tvåårig styckmästarutbildning med mycket arbetsplatspraktik förlagd till Ullånger.

I höstas skull de första eleverna tas in, vid årsskiftet ytterligare tre och i april var det meningen att de sista skulle antas. Fullt utbyggd handlade det om 10 elevplatser.

Hittills har bara två sökt och kommit in och det ser i dagsläget inte ut att bli så många flera. Trots att Studiecentrum annonserat, haft informationsträffar med mera.

- Det verkar helt enkelt inte finna något intresse, trots att den här utbildningen leder till jobb, säger Lennart Wedin, chef för Wedins slakteri i Ullånger.

Att styckmästare är en bristvara vet Lennart Wedin av egen erfarenhet.

- Men det gäller inte bara oss, det gäller hela branschen. Det är väldigt svårt att rekrytera och det kommer att bli svårare, säger han.

Det är inte bara slakterier som har svårt att hitta utbildad personal. Även livsmedelaffärer med egen chark har problem.

Vad beror det dåliga intresset på?

- Det är ett tungt och tufft jobb. Dessutom måste man ta studielån och vi har inte den kulturen här hos oss även om jag tycker att det blivit bättre. Jag förstår inte hur man kan låna tiotusentals kronor till en skoter men inte låna till sin utbildning, säger Leiderud.

På måndag,

den 25 mars, ska Studiecentrum och Wedins slakteri träffas och diskutera hur man ska gå vidare.

- Det här är ett jättebra koncept, det tycker jag fortfarande. Men vi kanske måste gå ut med mer riktad information och lokalisera den grupp som skulle kunna vara intresserad, säger Ann-Christine Leiderud.

Länsstyrelsen och EU är med och finansierar utbildningssatsningen. Förhoppningen är att projektet ska permanentas. Men då krävs naturligtvis ett mycket större intresse för utbildningen.

jörgen sundin

0612-77176

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons