Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KF bojkottar småtorsk

Annons
KF bojkottar småtorsk

Den ena larmrapporten efter den andra har på senare tid kommit om krisen för Östersjöns torskbestånd.

Det fick Coop Sverige att nu i helgen besluta om köpstopp för små torskar under 40 centimeter, som ännu inte hunnit leka.

- Vi har medlemmarnas uppdrag att arbeta för hållbar konsumtion och ekologisk nytta. Genom att bara sälja torsk som hunnit föröka sig hoppas vi kunna bidra till att torsken även i framtiden kan vara en fisk för våra matbord, säger Christina Grenabo som är ansvarig för färsk fisk hos Coop.

Dagens fiskestadga tillåter fångst av torsk som är 35 centimeter i Östersjön och 30 centimeter i Västerhavet. Men många forskare anser att man inte kan vara säker på att torsken lekt innan den blivit 40 centimeter, något Coop rättat sig efter.

Gränsen på 40 centimeter ska gälla både färsk och fryst torsk. I första skedet gäller utfästelsen det egna varumärket men förhandlingar ska också tas upp med andra leverantörer om strängare krav och en handlingsplan.

Någon total bojkott mot torsk blir det alltså inte, utan KF väljer att utesluta de mindre fiskarna. Faktum är annars att WWF, Världsnaturfonden, nyligen gick så långt att de krävde en total bojkott mot all torsk fångad i Östersjön. Det ansågs nödvändigt för att rädda kvar de sista spillrorna av torskbeståndet. Ett torskbestånd som reducerats kraftigt genom miljöföroreningar och ett stort överfiske. Dessutom är Östersjön ett hav där de naturliga förutsättningarna för torsken inte är särskilt goda, med låg salthalt och låg syrehalt.

Gunder Johansson är chef för Konsum City i Kramfors och han tycker att beslutet är riktigt.

- Jag hörde talas om det här i TV under helgen och har ännu inte fått någon information från Coop centralt. Men jag tycker det är rätt att man gör något för att försöka bevara torskbestånden för framtiden, säger Gunder Johansson.

Konsum i Kramfors tar i dag den mesta av sin färska fisk från Gävlefisk. Det är dock inte alltid man har färsk torsk att sälja. Och försäljningen av torsk har minskat på senare år.

- Priset på torsk har ju också stigit kraftigt, i dag ligger det runt 89-90 kronor per kilo.

Det är tre gånger så mycket som vad torsken kostade för några år sedan.

Gunder Johansson berättar också att i takt med att torsken säljs allt mindre har försäljningen av kyckling i stället gått upp. Samma sak gäller grönsaker och frukt.

Även ICA har agerat i frågan och aviserat hårdare krav. Där strävar man redan nu efter att ta merparten av sin torsk från Atlanten och att fisken blir ursprungsmärkt så att konsumenten vet varifrån den kommer.

Hur mycket torsk kan då fångas i Östersjön i dag? Här råder stor oenighet. Ingen alls enligt bland andra Världsnaturfonden och vissa bedömare vill ha ett tvåårigt totalförbud. Enligt Fiskerikommissionen är siffran 76000 ton medan Internationella havsforskningsrådet säger 36000 ton.

anders liden

Mer läsning

Annons