Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent siktar på en global marknad

/

FN-organet WIPO har mottagit en internationell patentansökan från Kent Edlund. Det är ett viktigt steg i lanseringen av hans uppfinning, en kombinerad rollator och elfordon.

Annons

Kramforsuppfinnaren har länge jobbat med produkten som han är övertygad om kommer att underlätta vardagen för funktionsnedsatta personer. Förutom produktutvecklingen lägger han också en hel del tid på att söka finansiering och patentansökningar.

I november 2012 lämnade han in en ansökan om svenskt patent.

– Den kommer också att beviljas av patent- och registreringsverket och gäller då i 20 år. De krav som ställs är uppfyllda, men man har ännu inte hunnit med alla formaliteter, säger Urban Johansson vid patentbyrån Patentera i Örnsköldsvik som är Kent Edlunds ombud.

Nyligen kom beskedet om att FN-organet WIPO i Schweiz mottagit Kent Edlunds internationella patentansökan. Den gäller en funktion till den kombinerade rollatorn och elfordonet, hur fordonet växlar mellan frihjul och drivhjul genom att sitsanordningen är upp- eller nedfälld.

– Mycket talar för ett positivt besked inom en månad, säger Urban Johansson.

En internationell patentansökan gäller i stort sett alla världens länder. Det handlar inte om ett slutligt patent utan är ett skydd för den aktuella funktionen fram till 21 maj 2015. Kent Edlund har den tiden på sig för att bestämma vilka länder som är intressanta marknader för uppfinningen. Han kan sedan i respektive land fullfölja och söka och få patent på samma villkor som i Sverige.

Men det är kostsamma ansökningar, därför gäller det att utnyttja de närmaste knappa 15 månaderna för att hitta finansiering och utveckla produkten.

– USA, EU och Ryssland är några av de intressanta marknaderna. När det gäller EU tror jag man kan betala en summa för alla medlemsländerna, berättar Kent Edlund.

Mer läsning

Annons