Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här slår diesel- tjuvar till i Ångermanland

/
  • De flesta dieselstölder sker antingen under helgen eller på onsdagsnätter,

Få åker fast för dieselstöld visar en granskning av allehanda.se. Polisen gör för lite, menar Maria Frölén.

Annons

Bara fem av hundra dieselstölder i kommunerna i Ångermanland har gått till åklagare förra året.

Stölderna sker i princip ostört på mörka arbetsplatser och risken att åka fast är liten, visar granskningen som allehanda.se har gjort.

– Det trista är att ingen åker dit och ibland lägger polisen ner utredningen precis efter att jag har anmält, säger Maria Frölén.

Sedan 1998 har hon jobbat på Frölén Kross AB, 2009 tog hon över som ensam ägare, under den tiden har dieselstölderna ökat.

På varje bergtäkt finns det övervakningskameror, men tjuvarna har lärt sig var de sitter. I höstas skickade hon in en film till polisen, men efter en tid hade polisen lagt ner fallet.

Under 2013 anmäldes nästan hundra större stölder i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Diesel för över 200 000 kronor har försvunnit, men bara 7 ärenden har gått vidare, varav 5 till åklagare. Dessutom är mörkertalet ännu större.

– De flesta inom branschen har slutat anmäla när stölderna ligger under kubiken därför att polisen ändå inte gör något, säger Maria Frölén.

Frölén Kross AB har blivit utsatt för två stölder på en bergtäkt i Kallsta, Noraström förra året, då blev de av med 600 liter diesel, men det är ingenting mot året innan. Den gången hade de en kross i Överdal hos Skanska och blev av med 4 000 liter diesel, vilket var värt över 40 000 kronor.

– Man önskar att folk kunde lära sig att skilja på mitt och ditt. Oron för inbrott finns hela tiden med i bakhuvudet för oss i den här branschen.

Stigande dieselpriser har ökat stölderna samtidigt som tjuvarna har blivit skickligare.

– Det känns pinsamt att det är så få brott som klaras upp. Även om vi i 50 procent av fallen vet vilka det är, är det svårt att bevisa, säger biträdande förundersökningsledaren Jörgen Bladin i Härnösand.

– Tjuvarna har börjat använda snabbare och mer avancerad utrustning, säger Rune Lindström på polisen i Kramfors.

Det finns många som köper diesel av de 5-10 personer i Kramfors kommun som utför stölderna, misstänker Rune Lindström.

Även Leif Sundin på polisen i Örnsköldsvik menar att är svårt att bevisa stölderna.

– För att ett fall ska gå upp i rätten måste det vara nästintill fällande bevis, vilket gör det svårt för polisen. Det är runt fem personer i Härnösand som i princip regerar fritt, säger Jörgen Bladin.

Fakta dieselstölder

I hela länet anmäldes 226 dieselstölder under 2013.

I granskningen har vi valt bort tjuvtankning av diesel.

Örnsköldsvik: Alla anmälningar är nedlagda.

Kramfors: En anmälan gått vidare.

Sollefteå: Två är under utredning.

Härnösand: Fyra av anmälningarna är knutna till två personer som är uppe i rätten misstänkta för dieselstöld och bedrägeri.

Källa: Polisen, Brottsförebyggande rådet.

Mer läsning

Annons