Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos kring skolplacering för ensamkommande i Kramfors

Ett ensamkommande flyktingbarn med placeringsort Kramfors ska ha fått vänta i ett halvår på att börja skolan. Nu kräver Skolinpektionen att kommunen ger svar kring skolköerna.

Annons

Skolinspektionen fick den 29:e april en anmälan från en god man till ett ensamkommande flyktingbarn. Barnet kom till Kramfors i december förra året men har enligt anmälan ännu inte fått någon skolplacering. Nu kräver Skolinpektionen svar kring skolköerna av kommunen.

Barnet kom till Sverige i oktober och placerades i Kramfors i december förra året. Enligt anmälan ska anvsariga inom kommunen i februari givit besked om att barnet befinner sig på plats 37 på kölistan. Den gode mannen fick i slutet av februari besked om att skolplacering förväntades kunna bli aktuellt i april, detta har sedan dess ändrats och det senaste beskedet i anmälan uppges till den 9:e maj.

Den gode mannen anser att kommunen brustit i att de inte skapat platser för nyanlända. Inte bara för det aktuella barnet, utan även för de övriga barnen på kölistan. Den gode mannen har anmält ärendet till kommunen vid minst fyra tillfällen. Beskedet som givits från kommunen kring varför skolstarten för barnet dröjt ska ha varit att det pågår renoveringar av lokaler samt att man är i behov av personal.

Skolinspektionen kräver svar på; hur många barn som befinner sig i skolkön, hur länge de väntat på besked om skolplacering, av vilken anledning beskeden dragit ut på tiden samt när barnen i kön kan erbjudas skolplacering.

Mer läsning

Annons