Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner stress efter skoldagen

/
  • Olivia Alstermark, ordförande i Ådalsskolans elevkår, Anton Fredriksson, kårens vice ordförande, Linus Janzon, medlem i kåren, och Alva Persson, styrelseledamot i kåren vill att det byggs en busshållplats efter Ringvägen.

Elever på Ådalsskolan vill ha en ny busshållplats vid Ringvägen bakom skolan. Detta skulle minska stressen för de som åker buss hem menar de.

Annons

När Kramfors resecentrum invigdes flyttades också busstationen med från dess tidigare läge helt nära Ådalsskolan. Det innebar en extra promenad på en halv kilometer för elever som ska passa bussarna. Men den till synes korta sträckan innebär ofta ett stressmoment menar Linus Janzon. Han har skickat ett medborgarförslag till kommunen om att göra ny busshållplats. De första bussarna norrut avgår klockan 15.45.

– När vi slutar en lektion klockan 15.35 har vi bara tio minuter på oss. Då ska vi gå genom den långa korridoren i skolan till skåpen, se efter vilka böcker som man behöver med sig hem och sedan vidare till bussen. Jag får springa varje dag för att hinna en eller två minuter innan bussen går, berättar Linus Janzon som bor i Bollstabruk.

Han får stöd från Ådalsskolans elevkår. Kårens ordförande Olivia Alstermark berättar att lärarna kan vara snälla och låta elever som ska med bussar gå tidigare från en lektion.

– Men det är inte bra då man kan missa en genomgång. Fem förlorade minuter varje dag blir mycket tid på ett år. I bland drar också elever nytta av detta och går tidigare fast de inte behöver passa någon buss.

Eleverna skulle gärna se att kommunen anlade en busshållplats på baksidan av skolan mot Ringvägen. De menar att det borde gå att använda gräsytan vid skolan. Bussarna för elever som ska norrut passerar redan efter den sträckan.

Södergående bussar med elever passerar inte skolan. Linus Janzon menar dock att om dessa bussar i stället tog vägen förbi skolan och ut på riksväg 90 via rondellen vid Kramfors norra utfart så vore det en mindre omväg i förhållande till förbättringen för eleverna. Han uppskattar att det är omkring 200 elever på skolan som åker hem med buss.

Mer läsning

Annons