Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kan öppnas av en tvååring"

/
  • Emma Berglund, Jennie Wallin, med Livia, och Lina Nilsson är några av föräldrarna som rasar över Solrosens krånglande grind.
  • När grinden blir sned fungerar låsanordningen inte som den ska.

En grind till förskolan Solrosen i Ullånger stod öppen. Ett barn saknades. Oron var stor innan barnet hittades. Nu kräver föräldrar att Krambo lagar grinden som krånglat i flera år.

Annons

När grinden tidigare i vinter upptäcktes stå öppen räknades barnen in. Emma Berglunds son hade gömt sig inne på området och kom tillrätta efter en andra inräkning.

– Men ska något behöva hända innan man ordnar detta? Nära förskolan finns det en å, en väg och skog, säger Emma Berglund.

Grinden till Solrosens bakre ingång har fått flera föräldrar att reagera. Den är fäst med ett järnrör i ett hål i marken. Men när det blir snö och ska skottas täpps hålet igen. De förklarar att grinden då blir sned och emellanåt fungerar inte låsanordningen.

– Då kan en tvååring lätt öppna den, säger Lina Nilsson.

Även förskolans personal har påpekat problemet. Det finns protokoll från skyddsronder under flera år där detta har noterats. Dessutom varnas för hål i staketet där barnen kan riva sig.

– Detta är inte något nytt, jag har jobbat här i tio år och grinden har krånglat hela tiden, säger Jennie Wallin.

Man kritiserar inte fastighetsskötaren som flera gånger åtgärdat grinden, men bara kunnat göra provisoriska reparationer. De menar att bostadsbolaget Krambo som går med flera miljoner i vinst borde kosta på en helt ny grind.

Sture Norberg som är underhållsansvarig vid Krambo förklarar att han förstår oron.

– Jag skulle vilja ha mer pengar till underhåll. Men Krambo ska också bygga Skarpåkersskolan och komfortboende. Vi måste byta ut hissar och en massa annat. Att byta grinden vid Solrosen kostar runt 20 000 kronor eftersom marken är sank och måste grävas ut.

En tvåårsplan finns för att åtgärda staket och grindar på förskolorna i Kramfors kommun. Solrosens förskola är där prioriterad, men måste på grund av markförhållandena vänta till sommaren.

Mer läsning

Annons