Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för Vågebo fortsätter

Annons
Kampen för Vågebo fortsätter

Optimism, framtidstro och kämpaanda präglade församlingsaftonen i Nordingrå på onsdagskvällen. Centerpartiets inbjudan att diskutera Vågebos framtid lockade många och den stora uppslutningen visar på att bygden inte på långa vägar gett upp kampen om sitt äldreboende.Ända sedan det stod klart att bygdens äldreboende var hotat har Nordingråborna ställt upp helhjärtat i striden för dess bevarande. En arbetsgrupp, ledd av projektledaren Anette Lundkvist, har bildats av representanter från bland annat kyrkan och Vågebos personal.

Ett intensivt arbete bedrivs för närvarande med att utreda förutsättningarna för att driva Vågebo vidare. Man tittar på lokaler, finansiering och verksamhet. Förstudien avses vara klar i september 2001.

Görel Thurdin, som nyligen gått med i arbetsgruppen, informerade under kvällen åhörarna om vilka värderingar och målsättningar som bör råda när det gäller äldreomsorg.

- Ska vi i Nordingrå starta ett eget äldreboende är det nödvändiga punkter att diskutera.

En av uppgifterna för kommunens socialnämnd är att hålla sig förtrogen med levnadsförhållandena i hela kommunen och därefter medverka i samhällplaneringen.

- Det kan vara viktigt att veta i sammanhanget Vågebo, menade Thurdin, som var mycket kritisk till att hon inte lyckats få fram den handlingsplan för äldreomsorgen Kramfors kommun enligt regeringsbeslut har skyldighet att upprätta.

För några veckor sedan åkte en busslast Nordingråbor till Hoting för att besöka två äldrekooperativ. Anette Lundkvist berättade om deras organisation, finansiering, fördelar och nackdelar.

Denna beskrivning verkade som inspiration till idékläckning. Byborna uppmanades nämligen att diskutera Vågebos framtid vid kaffebordet och sätta sina tankar och åsikter på pränt.

- Dessa idéer tar vi i arbetsgruppen med oss i vårt fortsatta arbete, sade Anette Lundkvist.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons