Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källström vill öka byggandet

Emil Källström (C) vill se fler byggkranar i länet. En utredning visar att Västernorrland beviljar minst antal bygglov bland skoglänen..

Annons

Centerriksdagsmannen har av riksdagens utredningstjänst beställt utredningen som visar att länet med 0,19 bygglov för nybyggnationer per 1 000 invånare ligger lägst bland skogslänen, det vill säga Norrland plus Dalarna och Värmland. Riket ligger på 0,32 och grannlänet Jämtland på 0,74.

Kramfors är den kommun i Västernorrland som beviljar flest. För antal bygglov, inte bara nybyggnationer, per 1 000 invånare ger Kramfors 9,7 mot rikets 10,0. Sollefteå och Sundsvall beviljar 5,6, Härnösand 7,0 och Örnsköldsvik 6,7.

– För Kramfors är det en effekt av utvecklingen i Höga kusten, med många fritidshus som blir bostadshus, säger Emil Källström.

Emil Källström lanserar en rad förslag för att underlätta byggandet i länet, som han menar också har stark koppling mot skapande av nya jobb och utveckling. Det handlar bland annat om förenklade regelverk, förändringar i skattesystemet och att ge bättre förutsättningar för industriellt byggande.

– Sedan måste något göras åt strandskyddet, det måste bli enklare att få bygga efter stränderna.

Mer läsning

Annons