Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kabaretdags i Kyrkdal

Annons
Kabaretdags i Kyrkdal

Ung som gammal deltar i "Snus, mus och annat bus".

Det är bråda dagar, eller kvällar, för många Kyrkdalsbor. På lördag spelar man nämligen åter upp en egenhändigt gjord kabaret i Ärstaparken.

Förra året förlorade Kyrdalsborna sin skola. Istället för att sätta sig ner och deppa bestämde man sig för att göra något trevligt. Så kom det sig att tanken på att göra en kabaret föddes. Ett 50-tal bybor, både på och utanför scenen, involverades i projektet.

Endast en föreställning spelades upp i Ärstaparken som då också var fylld till bristningsgränsen.

- Det blev mycket uppskattat. Efteråt gjorde vi en utvärdering och då visade det sig att många vill göra något igen, berättar Mia Boman som fungerar lite som producent och spindeln i nätet.

Man beslutade därför att även i år snickra ihop en kabaret. Speciellt eftersom ungdomarna hade fått blodad tand av att stå på scenen. I januari började man så smått arbeta med årets kabaret.

Med utgångspunkt från ett, än så länge hemligt, händelseförlopp har en rad sång- och dansnummer tränats in. I april kom träningen igång på allvar och den senaste tiden har de ytterligare intensifierats. Ensemblen, som består av 25 personer i åldrarna 9 till 55 år, kommer att öva i princip varje kväll fram till föreställningen lördagen den 8 juni.

- Vi kallar det hela en kväll i Ärstaparken och det är "först till kvarn" som gäller, säger Per Viklund.

Förutom själva underhållningen med sång, dans, musik och sketcher blir det även mat och efterföljande dans. Ett gäng seniorer från byn sköter både servering och svarar för maten. Sju killar från Hällsjö Non Violence borgar för att ljus och ljud fungerar som det ska.

I år har kabaretgänget fått professionell musikalisk hjälp. Det är Kulturskolans rektor Sune Johansson som står för den hjälpen. Vad har man då döpt årets kabaret till?

- Arbetsnamnet var Snus, mus och annat bus. Eftersom vi inte hittat på något bättre fick det också bli namnet, säger Mia Boman.

Planerna är även i år att spela endast en föreställning. Skulle trycket bli för stort finns möjlighet att ge en extraföreställning till hösten. Om det sedan blir ännu en kabaret nästa år återstår att se. Det är inte alls omöjligt, spår Mia Boman.

- Det som är så roligt är att de flesta aldrig uppträtt och plötsligt äger de scenen. Sen är det också värdefullt att göra något tillsammans över generationsgränserna.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Dansanta.

I kabarén ingår en hel del dans. Här är Helena Wallin, Jessika Nilsson, Sara Åkerstedt och Theresa Nilsson i träningstagen.

foto: sten engblom

Underhållare.

Både unga, gamla, fäder och söner deltar när Kyrkdal sätter upp sin kabaret. Anders Boman, Mikael Wallin, Per Viklund, Mattias Wallin, Jonas Viklund och Joel Åkerstedt är några av de som medverkar.

Mer läsning

Annons