Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbet som kock lär syriske Abdalhadi om Sverige: "Man behöver hjälp med att lära sig skillnaderna"

Abdalhadi Bazbouz blev förra veckan anställd som kock på First Hotel Kramm i Kramfors. Genom jobbet lär han sig inte bara mer om matlagning, utan framförallt mer om Sverige.

Annons

För åtta månader sedan kom Abdalhadi Bazbouz, till Sverige och Bollstabruk från staden Hama, som ligger i västra Syrien. Sedan drygt en vecka tillbaka är han anställd som kock hos First Hotel Kramm i Kramfors, trots att han ännu inte har fått sitt uppehållstillstånd.

– De gav mig chansen. Jag vill verkligen tacka ledningen, säger Abdalhadi Bazbouz. Ledningen gav honom först en praktiktjänst under tre månader. Nu är allt administrativt löst och Bazbouz är anställd hos restaurangen.

Han sökte jobb i många städer innan han fick napp. Han var i Stockholm, Göteborg, Karlskrona och Umeå för att lämna sitt CV. Där blev han bara erbjuden svarta jobb, men han gav inte upp. Han ville helt enkelt inte bara sitta och vänta på besked från Migrationsverket.

– Jag klarade inte av att bara vakna, äta, promenera och sen sova igen. Det är inget liv, det är fruktansvärt att bara vänta, berättar Bazbouz.

Tack vare en kontakt på det boende i Bollstabruk som Abdalhadi Bazbouz bor på, fick han möjlighet att prata med ledningen på First Hotel Kramm.

– Det var en dörr som öppnades, säger Bazbouz.

Efter att ha lämnat CV i flera städer i Sverige, fick Abdalhadi Bazbouz jobb som kock på First Hotel Kramm.

I Syrien läste Abdalhadi Bazbouz aviation science, men eftersom det är svårt att få jobb inom flygbranschen i Syrien, försörjde han sig som kock. Och det är just matlagningen som han ser som sin framtid.

– Att jobba i kök är mer än ett jobb för mig. Det är en hobby. Jag gör det inte bara för pengarna, jag gör det för att utveckla mig själv, säger Bazbouz, som drömmer om att studera vid Le Cordon Bleu Accademy, som är en av världens främsta restaurangskolor.

Under de tre första månaderna har han i huvudsak jobbat med luncherna, men även haft ansvar för grillkvällarna under hela juli. Nu har han fått förtroende att jobba med á la carte. Det är stort för honom.

– Det är en otrolig situation. Såklart är det en stress, men det ger också självförtroende. Det är inte enkelt att börja ett nytt jobb. Det finns ingen tid för misstag, säger Bazbouz som sedan förklarar hur det var att komma till lilla Bollstabruk från storstaden Hama.

–Det var en chock. Där jag kommer ifrån är alla så stressade och uppbokade. Här är det lugnt och inte så många människor. Men det är bra här. Perfekt för mig som inte vet någonting om språket eller livsstilen, här finns tid att lära sig.

Abdalhadi Bazbouz visar upp dagens bröd. Innan har han jobbat mycket med lunchen, men ska nu utöka sitt arbetsområde och börja arbeta med á la carte.

Han berättar att det är svårt att inte veta så mycket om Sverige eller om svenska. Det är en tuff situation för både Bazbouz och för många av hans vänner på boendet, enligt honom själv.

– Jag vet att många som flyr hit skapar problem, men det är inte det de vill. Många har det svårt. Vi är inte här för att bråka, vi är här för att göra rätt och leva rätt. Vi har också drömmar och hobbys men det är tufft att bara sitta och vänta, säger Bazbouz och fortsätter:

– När jag flydde visste jag ingenting om Sverige. Jag visste bara att livsstilen i Mellanöstern skiljde sig mot den i Europa. Och man behöver hjälp med att lära sig dessa skillnader, både de små och de stora sakerna.

Ett exempel på en mindre kulturkrock, är den inandning många svenskar gör, istället för att svara "Ja" under en konversation. Alltså det ljud, som bland annat kan stavas "Tschoo".

– När någon sa det till mig första gången tänkte jag "Är detta ett skämt?". I Mellanöstern betyder det "Det du säger till mig är skitsnack", berättar Abdalhadi Bazbouz.

Men svenskarnas innebörd av inblåsningen, är inte det enda han har lärt sig om Sverige. Han menar att han lär sig saker varje dag tack vare sin arbetsplats. Genom jobbet har han dessutom fått en grund inom språket, vilket gör att han lättare kan lära sig svenska på egen hand och inte behöver vänta på att få börja på Svenska för invandrare, sfi.

– Att jobba är mycket bättre än sfi, säger Bazbouz, och det går inte att ta miste på hur mycket jobbet och hans medarbetare betyder för honom.

– De har hjälp mig med allt. De är min familj här i Sverige.

Mer läsning