Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättekran lyfter mesaugn på plats

/

På Mondi Dynäs är det snart dags för de spektakulära lyft som ska sätta den nya mesaugnen på plats. En gigantisk kran på 600 ton har specialmonterats för att göra jobbet.

Annons

Mesaugnen och förbättringen av pappersmaskin 6, som slutförs nästa höst, är stora aktuella projekt på Mondi Dynäs. Vd Robin de Jong kan inte säga hur mycket pengar som satsas.

– Det vi gör nu är mycket viktigt för ytterligare att förbättra fabriken för framtiden, säger han.

Finska Andritz har tillverkat mesaugnen som kommit i delar till fabriken med båt. Förberedelserna för installationen har pågått sedan i somras och nu är det snart dags att sätta ugnen på plats. Personal från det finska företaget är i Väja för att göra detta arbete. Någon gång under slutet av året beräknas mesaugnen vara i drift.

Mesaugnen är en 55 meter lång ståltub med en diameter på 3 meter. På insidan är den tegelklädd. Mesaugnen används för att återvinna bränd kalk från mesa. Den brända kalken används för att återskapa aktiva kokkemikalier till produktionsprocessen. Mesan hettas upp till över 900 grader i mesaugnen och kan sedan återanvändas i kemikaliecykeln på bruket.

– Vi byter nu ut två mindre ugnar till denna nya med modern förbränningsteknik och mycket förbättrad energianvändning, berättar Mats Jakobsson, vice vd och produktionschef.

I drift kommer mesaugnen att rotera för att fördela värmen jämt över ståltuben som annars böjs. Den kan även köras med dieselaggregat om det skulle bli strömavbrott.

Med nya motorer och växellådor nästa år kommer effektiviteten på pappersmaskin 6 att förbättras.

Mer läsning

Annons