Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jättebra att området skyddas"

/
  • Malin Sahlin ser det som positivt om uppmärksamhet kring hotade gammelskogar leder till att värdefull natur räddas.

– Jättebra att ett sådant här område nu skyddas. Men man kan tycka att situationen aldrig skulle ha behövt uppstå. Kompetensen borde finnas för att inte köpa in sådana områden.

Så kommenterar Malin Sahlin som är sakkunnig i skogsfrågor hos Naturskyddsföreningen.

Annons

Från Naturskyddsföreningen tycker man det är konstigt att ett område med sedan länge dokumenterade naturvärden ens blev aktuellt för skogsbolaget att avverka.

Hon ser samtidigt turerna kring Döraberget som ett av många exempel på hur skogsägare med miljöcertifieringen FSC agerar på olika sätt när det gäller eget markinnehav och inköp av rotposter från andra markägare.

– Det finns massor av exempel på hur bolag köper in rotposter med höga naturvärden för att avverka, skogar de aldrig skulle våga röra på egen mark.

Eftersom rätten att miljömärka sitt levererade virke är knutet till markinnehaven riskerar bolagen inte att förlora det certifikatet om man gör tveksamma avverkningar åt andra skogsägare.

– Jag tycker man ska agera likadant oavsett om det är egen eller inköpt skog. I annat fall handlar det om ett rent hyckleri med tanke på vad man säger om sitt skogsbruk.

Något hon också ser som lite besvärligt är att det sedan 2010 införts en tumregel om att staten vid intrångsersättningar ska betala 25 procent mer än själva marknadsvärdet för skogen.

– Det beslutet togs utan att man sköt till mer pengar och betyder därför att pengarna för att skydda värdefull skog numer inte räcker till lika stora inköp som tidigare.

Mer läsning

Annons