Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämn kamp om finalplatser i Årets kock

/

Under fredagen avgjordes i Ådalshallen vilka som blir finalister i Årets kock. Att deltävlingen Sista chansen förlades till Kramfors är ett stort erkännande av den lokala satsningen på råvaror, och matintresset i Västernorrland.

Annons

-Det är jättebra här, både arrangörerna och kommunen har varit fantastiska, säger Hanna Halpern, vd för Årets kock.
Tävlingen, som har arrangerats sedan 1983, är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. I år har 130 kockar lämnat recept till en jury som sållade fram 24 vinnande bidrag. Dessa tävlade i de två semifinalerna i Linköping och Växjö. Bara vinnarna är direktkvalificerade, medan åtta med de högsta poängen har gått vidare till Sista Chansen som alltså avgjordes nu i Kramfors.

Fyra tävlande går till finalen som avgörs i Stockholm i februari nästa år. Deltagarna förfogar över tre timmar för tillagningen, en timme för förberedelser, kallprep som det heter på yrkesspråk, och sedan två timmar för den varmträtt som man tävlar med.
-Det är viktigt att Årets kock är inte bara för sådana som gillar att tävla, utan också speglar vad som verkligen händer på en restaurang, säger Hanna Halpern.

Redan under tidig förmiddag började härliga dofter sprida sig i Ådalshallen. Vi d tolvtiden började de tävlande att lämna in sina bidrag till juryn för bedömning.
Smak är förstås det viktigaste kriteriet, och ger mest poäng. Man tittar också på presentation, och så finns det en metodjury som bedömer användningen av råvaror och verktyg, renlighet och annat som kan vara viktigt i ett kök.

I juryn sitter, förutom den lokala representanten Sofia Olsson från Sidensjö som tidningen skrev om igår, gräddan av Sveriges restaurangelit, med krögare från storstäderna, Öland och Åre.

Deltagarna var idel unga män, tyvärr fanns inga kvinnor med, och alla från Stockholm, utom en som kom från Göteborg, även om ett par hade rötter i Norrland.
Båda norrlänningarna gick vidare, det var Johan Backeus från Sundsvall, som lagade sej, och Filip Fastén från Ljusdal som överraskade med häst med kål och lök. De två övriga finalisterna är Jesper Bogren som hade kalv med dill som tävlingsrecept, och Sebastian Thureson som frestade med gös.

Mer läsning

Annons