Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till ny båthamn

/
  • Den nya småbåtshamnen ska ligga vid gläntan intill den tidigare båthusbebyggelsen.

Efter flera år av ansökningar, avslag och överklagningar får nu Mädans båtförening tillstånd för att bygga en ny båthamn.

Annons

Vi har tidigare berättat om problemet för båtföreningen. Om hur landhöjningen gjorde att den gamla hamnen i Sjöbodviken inte längre kunde användas, båtarna tog sig inte in.

När man sedan försökte med en ny lokalisering vid Mädanviken blev det stopp. Kommunen sa den gången nej eftersom platsen ansågs ha för höga naturvärden. Länsstyrelsen sa också nej, liksom vägföreningen eftersom vägen dit skulle ha gått över en gårdsplan. Dessutom ändrade markägaren också inställning till en hamn på den platsen.

För två år sedan presenterade byborna en ny plats för hamnen där naturvärdena och motstående intressen är mindre. Man betonade också de historiska rättigheterna att ha tillgång till en hamn och vad den kan betyda för befolkningsutvecklingen.

Både kommunen och länsstyrelsen är positiva och anser att läget ur miljösynpunkt nu är bättre än den gamla hamnen i Sjöbodviken.

Samtidigt ställer länsstyrelsen en rad villkor för bygget av den nya hamnen. Den ska ligga i anslutning till tidigare bebyggelse där det förutom flytbrygga för något tiotal båtar även ska finnas ett servicebåthus och en sjösättningsramp.

Bland annat måste bullrande åtgärder utföras vintertid, eventuella förändringar av planerna måste anmälas och det ska finnas absorptionsmedel på plats vid en eventuell kemikalieolycka.

Det finns fortfarande ett hot mot båthamnen och det är ett par överklaganden grannar till hamnen gjort. Överklaganden som länsstyrelsen i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen säger inte förändrat deras syn på att det är rätt med en strandskyddsdispens.

Mer läsning

Annons