Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isfisket på Grössjön lockar

/
  • Rolf Nilsson från Lunde, med nio fiskar på två lösta kort, diskuterar isfiskets finesser med FVF Öringens Klas Pettersson och Lennart Kock.
  • Rolf Nilsson och Lennart Kock hjälps åt att bärga en fångst.
  • Rolf Nilsson hade en framgångsrik dag på Grössjöns is.

Intresset för vinterfiske på Grössjön i Väja står på topp. Isen hade knappt hunnit lägga sig innan entusiasterna var på plats och försäljningen av fiskekort slår rekord.

Annons

Rödingen är aldrig så huggvillig som precis när isen är ny. Att vattentemperaturen då får fisken att piggna till är ett faktum som många känner till.

– Det har under flera dagar varit 10-20 personer ute på Grössjön, berättar Klas Pettersson, ordförande i Fiskevårdsföreningen Öringen.

Bara en och en halv vecka har gått sedan isen efter stormen Hildes härjningar åter lade sig i sjöns västra del. Men isfiskarna vill aldrig vänta länge på att få börja borra sina hål.

– I denna del av sjön är isen tio centimeter tjock, vilket är tillräckligt. Men det är alltid bäst att vara försiktig, att ha med sig utrustning som isdubbar, rep och inte vara ensam. Man bör gå ut på isen från bryggor och se upp med ställen som vassruggar och grund, berättar Klas Pettersson.

Han vet vad fiskets lockelse kan innebära för risker.

– För fem år sedan doppade jag ner i vattnet, han där borta har också varit i, säger Klas och pekar bort mot en fiskarkollega.

Men Grössjön drar inte bara vintertid. Från den första januari tills dags datum har över 1 500 fiskekort sålts, och det kan nog bli ett par hundra till under december. I fjol såldes 1 245 på hela året. Rekordförsäljningen värmer förstås.

– Jag tror intresset beror på att tillgängligheten till sjön blivit bättre och att vi släppt ut mer fisk.

Under hösten har föreningen satt ut 200 kilo öring och 400 kilo röding i Grössjön. I grannsjön Abbortjärn har ett ton regnbåge placerats ut från midsommar till i höst. Man planerar också för handikappanpassning av Abbortjärn med en stig till sjön, parkering och handikappbrygga liknande den vid Grössjön. Flera förbättringar har gjorts runt Grössjön och närmast måste bryggor som skadades av Hilde repareras.

Klas Pettersson tror att satsningarna lockat folk.

– Man kommer hit från Härnösand och Docksta för att fiska och ju fler fiskekort som säljs desto mer kan vi göra.

Mer läsning

Annons