Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integrationskafé ska föra samman människor: "Man måste komma ut från asylboendet"

I maj öppnade den ideella föreningen Posthuset ett integrationskafé på Nordingråvallen. Rori Maruukaj från Albanien bakar och står i kassan och utöver fikaservering kommer det under hösten bjudas på både systuga och svenskaundervisning på kaféet.

Annons

– Om jag inte hade fått göra detta så kan jag lova att jag hade blivit galen, säger Rori Maruukaj som är född i Albanien, men som under senare år har bott i Montenegro.

I Montenegro jobbade Rori Maruukaj som konditor och hon bakar allting själv på kaféet.

– Jag gillar jobbet! Jag gillar att andra gillar det jag gör, men jag var nervös över att besökarna inte skulle tycka om det, säger hon.

Men det hade hon inte behövt oroa sig för. Hon berättar nämligen att det har gått jättebra för kaféet i sommar.

– Det har varit många svenskar och turister här. Och många som har fikat har velat beställa och ta med bakverk hem. Jag hoppas kunna ta ännu fler större beställningar i höst, säger Maruukaj.

Rori Maruukaj jobbade som konditor i Montenegro. Då gjorde hon mest tårtor, men nu bakar hon alla möjliga sorters bakverk.

Rori Maruukaj kom tillsammans med sin familj till Sverige och Nordingrå för ett och ett halvt år sedan. Hon blev en viktig pusselbit som gjorde att den nystartade ideella föreningen Posthuset kunde öppna kaféet på Nordingråvallen.

Det öppnade i maj efter att en av grundarna av föreningen Posthuset, Rhode Baerentsen Örtenblad, träffade Rori Maruukaj genom sitt jobb som asylförordnare i Nordingrås församling.

– Rori ville och kunde ställa upp och då kunde vi erbjuda henne en praktiktjänst. Sen har idéerna fötts i efterhand, säger Rhode Baerentsen Örtenblad.

Just nu ser konceptet som följande: Fikaservering fem gånger i veckan, systuga för assylsökande kvinnor två gånger i veckan och svenskaundervisning för alla assylsökande som vill två gånger i veckan. Pengarna för försäljningen går oavkortat tillbaka till Posthusets verksamhet.

– Vem som helst är välkommen till kaféet. Människor ska kunna mötas där, säger Baerentsen Örtenblad.

Några av de cupcakes som Rori Maruukaj har gjort för dagens försäljning.

Kaféets väggar pryds med målningar som konstnären Rola Hamaza från Syrien, har målat i sitt rum på Nordingås asylboende, under de ett och ett halvt år som hon har väntat på sitt uppehållstillstånd.

– Om jag får mitt uppehållstillstånd så kan jag äntligen hämta tillbaka alla mina målningar som finns utspridda i världen. Jag vill ha tillbaka dem, de är en del av mig, säger Hamaza som har uppemot hundra målningar fördelade i bland annat Dubai och Libanon.

Kaféet har haft stor betydelse för både Rola Hamaza och Rori Maruukaj.

– Man måste få komma ut från boendet. Nu när jag jobbar går tiden fort, men på boendet kändes en dag som en vecka. De flesta bara sitter stilla i sina rum och tänker och tänker och tänker, berättar Maruukaj och fortsätter med att berätta om hur hennes tillvaro har förändrats sedan kaféet öppnade i maj.

– Det känns som att jag äntligen har fått börja mitt liv här. Men det är jobbigt att vara beroende av svaret om vi får stanna i Sverige eller inte. Jag kan inte acceptera ett nej. Det är omöjligt.

Konstnären Rola Hamaza och konditorn Rori Maruukaj framför kafélokalen, som senast är känd under namnet

Mer läsning

Annons