Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen säl skjuten längs kusten

Annons
Ingen säl skjuten längs kusten

Än så länge har inte en enda gråsäl skjutits i Västernorrland. Första maj inleddes skyddsjakten i länet som har en kvot på 20 sälar fram till årets slut.

Det var förra året skyddsjakten på gråsäl återupptogs. Då hade skyddsjakt på säl varit helt förbjuden sedan 1988. Dessförinnan hade endast yrkesfiskare fått tillstånd för skyddsjakt från och med 1975.

De senaste åren har sälstammen vuxit till sig ordentligt. Något som inte minst yrkesfiskarna längs kusterna fått erfara. Sälarna, som går in och vittjar fasta fiskeredskap på fisk, åsamkar yrkesfiskarna ekonomiska förluster.

Det var också dessa problem, i kombination med sälstammens tillväxt, som gjorde att skyddsjakt infördes förra året. Först den 26 september blev det fritt fram för skyddsjakt på säl. Tillståndet gällde, förutom några undantag, längs hela länets kust.

I hela landet sattes kvoten till jakt på 150 sälar. Västernorrlands tilldelning blev 20 djur. Nu uppfylldes den kvoten inte på långa vägar. När skyddsjakten avblåstes sista december hade endast en säl avlivats i länet. Den sälen sköts vid kusten utanför Bjästa.

Årets tilldelningskvoter är desamma som förra året. Naturvårdsverket bestämde startdatum för skyddsjakten till den första maj. Då har sälarnas ungar, som föds i mars, hunnit växa tillräckligt och lämnat sina mödrar.

Hur har det då gått med jakten som nu pågått drygt tre veckor?

- Jaktresultatet är noll än så länge. Nu vet vi inte heller hur många som varit ute och i vilken omfattning man jagat, säger Karin Saltin som handlägger jaktfrågor på länsstyrelsen.

Redan inför förra årets premiärjakt var många jägare och fiskare kritiska till jakten. Man ansåg att kvoten borde vara större och att jakt skulle tillåtas från båt. Annars är det mycket svårt att freda fiskeredskapen, menar kritikerna. Jakten är nämligen bara tillåten från land.

Vad gäller kvoten är den kopplad till osäkerheten om sälstammens faktiska storlek. I den frågan går meningarna starkt isär.

- Man är oense om hur många sälar som finns. En teori är att det är samma sälar som flyttar mellan Sverige och Finland.

En förklaring till det klena jaktresultatet är att det är så svårt ta upp sälarna med jakt tillåten endast från land. Detta med tanke på att kusten är så djup. Risken att sälarna hinner sjunka till botten är överhängande.

I den frågan har jägarna/fiskarna medhåll från länsstyrelsen. Efter förra årets jakt skrev länsstyrelsen till Naturvårdsverket och begärde vissa ändringar av reglerna. Bland annat förordades att jakt skulle tillåtas från båt. Nu klingade denna begäran ohörd.

- Vi kommer att fortsätta att tjata på dom i Stockholm för att beslutet ska ändras, säger Karin Saltin.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons