Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fisksmitta i Mjällom

Jordbruksverket har hävt restriktionerna som gällt för Mjälloms fisk sedan en månad. För Ålandsfisk kvarstår restriktioner för en del av anläggningen i väntan på provsvar.

Annons

Jordbruksverket beslutade om restriktionerna den 19 september. Orsaken var misstanke om att fiskarna i odlingen kunde vara smittade med sjukdomen infektiös pankreas nekros, IPN. Detta efter en indikation om IPV efter provtagning hos Ålandsfisk.

– Ålandsfisks och Mjällom Fisks anläggningar är nära varandra och så vitt jag vet har de ett visst samarbete. För att vara säkra vidtar vi först fler restriktioner än vad som sedan kanske visar sig behövas, säger Veronica Colmander, smittskyddshandläggare inom vattenbruk på Jordbruksverket.

Restriktionerna har inneburit att man inte fått flytta fisk till och från anläggningen, inte heller utrustning och fordon och inte kunnat ta emot obehöriga.

Hos Mjälloms Fisk finns nu inte någon misstanke om IPV. För Ålandsfisks väntar man på kompletterande provsvar från Danmark. Om det skulle vara IPV handlar det i vilket fall som helst om en lindrig form av sjukdomen som för övrigt inte är farlig för människor. Indikationen tyder dock på någon slags infektion.

Mer läsning

Annons