Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga extra pengar till länet

Annons
Inga extra pengar till länet

Det blev inga "presenter" från regeringen till Västernorrland då statsrådet Ulrica Messing besökte Kramfors på måndagen. Under sitt besök presenterade hon regeringens vårbudget och medverkade vid ett möte med företagare från Kramfors och Sollefteå.

På lördagen gästade statsminister Göran Persson socialdemokraternas distriktskongress i Sundsvall. Med sig hade han en glad nyhet för länet. En ny typ av arbetsförmedling placeras i Sollefteå kommun vilket ger 40-60 nya jobb.

Någon sådan glad nyhet för Kramfors eller länet hade inte Ulrica Messing med sig i bagaget. Istället presenterade hon, i Ådalsskolans aula, regeringens vårbudget. Detta inför en åhörarsamling bestående av bland annat skolpersonal, socialdemokrater från hela länet och representanter från olika myndigheter.

- Den här vårbudgeten skiljer sig från tidigare års budgetar som innehöll stora förslag och reformer. Detta på grund av en ny riksdagsordning. Nu gör vi istället vissa justeringar medan reformerna presenteras i höstbudgeten.

Ulrica Messing knöt an till händelserna i New York den 11 september som en förklaring till varför inte regeringen lyckats med sin prognos om Sveriges ekonomiska tillväxt.

- Det är ingen tvekan om att vad som hände då påverkade oss och hela världen. Bland annat har varslen blivit fler. Men enligt alla bedömare ska det vända uppåt framåt hösten.

Regeringen väljer ändå att gardera sig mot det antagandet. Hon syftade då på det krisartade läget i Mellanöstern som skapar osäkerhet i världen. Något som i sin tur kan komma att påverka världsekonomin och därmed Sveriges ekonomi.

Nu finns det ändå på några områden som regeringen gör justeringar i vårbudgeten. Bland annat satsas mer pengar på sjukpenningen, läkemedel, bilstöd till handikappade, asylmottagningen, vuxenutbildning och valinformation. En ny djurskyddsmyndighet skapas med säte i Skara. Kriminalvården får dessutom 160 miljoner kronor till fler fängelseplatser.

- Grogrunden för brott ligger ofta i utanförskap därför räcker det inte med fler poliser och fler fängelseplatser. Det behövs inte bara hårda tag mot brott utan också mot brottets orsaker.

Efter Messings anförande var det fritt fram att ställa frågor. En av frågeställarna menade att man i skolan inte känner igen sig i talet om att skolan fått mer resurser. Snarare upplever man det tvärtom.

- Det har kommit in fler vuxna i skolan men sen skiljer det sig från kommun till kommun. Av landets 289 kommuner minskar drygt 200 sin befolkning vilket innebär en jättesvår balansgång för kommunpolitikerna.

Tord Oscarsson, ordförande i Västernorrlands försäkringskassas styrelse, uttryckte viss besvikelse att vårbudgeten inte innehöll vad han hoppats på. Nämligen mer pengar för att kunna tackla problemen med de många långtidssjukskrivna som finns i länet. Idag befinner sig cirka 8000 västernorrlänningar i den situationen.

Ulrica Messing sa sig vara medveten om försäkringskassornas tuffa situation. Regeringen arbetar för att ta ett helhetsgrepp på problemet. I höstbudgeten ska nog Oscarsson få det besked han vill ha.

- Jag är stolt men inte nöjd, replikerade Tord Oscarsson..

Efter mötet i Ådalsskolan åkte Ulrica Messing till Kramfors-Sollefteå flygplats. Där väntade närmare 100 personer, och då mest företagare och representanter från företagareföreningar i Kramfors och Sollefteå. Hon höll själv ett tal där hon underströk vikten av ge Sveriges alla regioner möjlighet till tillväxt.

- Det är ni som företagare som har de bästa idéerna. Ni är entreprenörerna och innovatörerna. Vi som politiker kan stötta den utvecklingen. Att hitta det samspelet måste vara den gemensamma utmaningen.

Ulrica Messing ingick sedan i den panel som fick svara på frågor från åhörarna.

sten engblom

Mer läsning

Annons