Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrin förbrukar mest vatten

Annons
Industrin förbrukar mest vatten

Och Norrlandskusten ligger i toppIndustrin är den samhällssektor som förbrukar i särklass mest vatten i landet. Två tredjedelar av den totala vattenanvändningen står industrin för.

Norrlandskusten hör till de områden där förbrukningen är störst, något som förklaras med den utbyggda pappers- och massaindustrin.

Örnsköldsviks kommun är till exempel en kommun som pekas ut som storförbrukare av vatten i en färsk rapport från Statistiska centralbyrån, SCB.

Under år 2000 förbrukade industrin inte mindre än 2,2 kubikkilometer vatten. Det vill säga 2,2 miljarder kubikmeter vatten, eller 2,2 biljoner liter vatten, alltså 2 200 000 000 000 liter.

Merparten av vattenanvändningen kommer dock från egna vattentäkter och inte från kommunalt vatten.

Dynäsfabriken tar till exempel sitt vatten via den omtalade sötvattentunneln som börjar i Ångermanälven norr om Hammar. Enligt en sammanställning som grundar sig på år 1995 tog industrin 96 procent av vattnet från egna vattentäkter.

SCB:s rapport har också tittat på reningen av processvatten, både före och efter användning.

Det visar sig då att drygt hälften av det uttagna vattnet renas före användning och det är ingen skillnad mellan om man använder grundvatten eller havsvatten.

Lika mycket av det använda vattnet blir inte renat. Här är noggrannheten störst vid utsläpp till sjöar, där 41 procent av det förbrukade vattnet renats.

Av det vatten som skickas till kommunala reningsverk har 22 procent först genomgått någon form av rening vid industrin. Däremot är det bara 2 procent av vattnet som går till dagvattenbrunnar som renats i förväg.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons