Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida klarade sitt CNC-certifikat

/
  • Ida Stenered blev första ungdomselev på Ådalsskolan att klara CNC-certifikat. Här vid CNC-maskinen hon
  • Ida programmerar CNC-maskinen.

Förra veckan erövrade 18-åriga Ida Stenered från Bollstabruk sin yrkescertifiering som CNC-tekniker. Hon är den första ungdomseleven på Ådalsskolan att klara detta.

Annons

Endast en vuxenelev på skolan har tidigare tagit certifikatet som kan jämföras vid ett körkort. Det är ett bevis på att man kan CNC vilket står för computerized numerical control och handlar om att med programmering styra verkstadsmaskiner som svarvar och fräsar.

– Det var väldigt stressigt att genomföra certifieringen. Men jag hade förberett mig länge, läst allt material jag fått och även sökt eget, berättar hon.

Hon hade också stor nytta av alla timmars APL, arbetsplats förlagt lärande, som genomförts på Bearbetningscenter och Nordhydraulic.

Ida Stenered går sista året på industriprogrammet. Hennes lärare Göran Fred har själv genomgått en särskild utbildning för att kunna vara testledare. Certifieringen består av två delar, ett tre timmar långt teoriavsnitt samt fyra timmar med tillverkning av tre produktdelar varav minst två måste vara helt korrekta.

– Teorin består av 14 områden, till exempel mätteknik, materiallära och matematik, säger Göran Fred.

När Ida Stenered valde mellan gymnasieprogrammen vägde möjligheten att snabbt komma ut i yrkeslivet tungt. Med sitt färska certifikat på fickan blir chanserna knappast sämre. Faktum är också att hon redan i ett drygt år efter skoltid jobbat på Bearbetningscenter.

Skärteknikcentrum, ett nationellt utvecklingsbolag inom branschen, utfärdar certifikaten. Ida har nu ett så kallat grönt CNC-certifikat. Hon kan senare i yrkeslivet gå vidare och ta även ett blått och svart.

– Jag kan tänka mig att göra det, säger hon.

Mer läsning

Annons