Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går brann Storön

Annons
I går brann Storön

Svettig uppgift när naturvårdsbränningen genomfördes

I går brann Storön i Finnmarken. Men det var också meningen, för det handlade om den planerade naturvårdsbränning som Tidningen berättat om tidigare.

Klockan var 11.30 när hygget vid halvön tändes på. Förutsättningarna var också de rätta, torrt och fint väder och ganska lagom med vind.

Dessutom var det varmt. Kanske väl varmt för den personal SCA uppbådat för att hålla kontroll över elden. Meningen var ju inte at det skulle bli en totalbrand utan en kontrollerad brand som svepte över de ungefär 18 hektar stora området.

- Det har gått riktigt bra, men varit oerhört jobbigt i värmen och tagit betydligt längre tid än vi trott, säger distriktschef Ulf Öhman när Tidningen pratar med honom efter att drygt halva arbetet är klart.

Då räknade han med att behöva fortsätta under yttrerligare åtskilliga kvällstimmar.

Bolaget hade inför eldningen en skotare på plats som under tolv timmar rensade området närmast kantskogen som inte skulle påverkas av elden. Dessutom hade man en personalstyrka på åtta personer, åtta pumpar som tog vatten ur Storvattnet, 800 meter brandslang och två pumpförsedda båtar för brandbevakning och släckning från sjösidan. Samtidigt var det ett inte helt okomplicerat objekt att bränna, ganska kuperat vilket gjorde att vinden kunde växla.

Det innebar också att den rädsla en del av sommarstugeägarna i området kände delvis blev bekräftad. Det gick inte att helt undvika brand även inne i den breda skyddszonen mot vattnet. Ur naturvårdssynpunkt var det inte någon nackdel men brandspåren där kan uppfattas som störande ur friluftssynpunkt.

- Här handlar det om både ris och ros över arbetet. På några ställen har det brunnit igenom på marken, även om det inte varit några toppbränder.

Ulf Öhman hade under eftermiddagen och kvällen också kontakt med flera kringboende som var intresserade åskådare.

- Där fick vi ingen kritik att tala om utan de tyckte istället att det var intressant att se hur naturvårdsbränningar genomförs.

Att en del kritik över de områden man inte lyckades skydda från branden däremot är att vänta längre fram ser han inte som otroligt.

Riktigt hur slutsummeringen blir är också svårt att säga ännu. Branden fortsatte hela kvällen och därefter väntade en natt med ett par personer på plats som skötte brandbevakningen. Därefter ska hela denna dag ägnas till eftersläckning i området.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to.Fakta/Naturvårdsbränningar

Förr brann merparten av våra skogar en eller ett par gånger per sekel. Detta har naturen anpassat sig efter. Det finns till exempel insekter som inte kan föröka sig utan brandskadad ved att lägga sina ägg i och blommor, som svedjenäva, vars frön inte gror om de inte hettas upp av skogsbränder.

Alla träd dog dock oftast inte, framförallt tallen överlevde. Gamla månghundraåriga tallar kan bära spår av flera skogsbränder.

När brandbekämpningen började i slutet av 1800-talet minskade skogsbränderna radikalt. Nu försöker man med kontrollerade bränningar på hyggen och vissa områden med skog återskapa brandmiljöerna.

Skogsägare som ingår i den internationella miljöklassningen FSC, forest stewardship counsil, ha förbundit sig att naturvårdsbränna minst fem procent av sina avverkade marker

Mer läsning

Annons