Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran ska bli rättvis i Kramfors

/
  • Arbetarbostäderna på Bruket renoverades på 90-talet men får ett minus i poängsystemet eftersom de saknar balkong.
  • Kjell Bildé har snart gått igenom 1 700 lägenheter i Kramfors.
  • Det finns två standarder på köksbänkar, 90 är den nya och 85 är den gamla.

1 700 lägenheter kartläggs av Krambo för att ge en rättvisare hyra.

Annons

I veckan har 1 400 bostäder fått besök av Kjell Bildé på Krambo. Kramfors hyresrätter får en grundlig genomgång av allt från diskmaskinsmöjlighet till antal fönster. Det är från den så kallad Umeåmodellen som Krambo och hyresgästföreningen har kommit överens om att göra ett nytt underlag inför en framtida hyresreglering.

– Det kommer inte att handla om några stora summor som hyran ska förändras, men i stället för att basera hyran på antal kvadratmeter blir den nu anpassad efter standard, säger Kjell Bildé.

Han har cirka 300 lägenheter kvar att gå igenom innan året är slut. Varje besiktning tar i genomsnitt fem minuter och i ett dokument svarar han på olika ja- och nej-frågor utifrån en mall. Finns det balkong, hur hög är köksbänken, hur stor är kyl och frys, längden på arbetsbänken, väggarna i badrummet och finns det en handdukstork är några av kriterierna som han fyller i.

Umeåmodellen Nya Poäng som undersökningen bygger på handlar om att poängsätta lägenhetens standard, helkaklat badrum höjer poängen och ett rum på mindre än tio kvadratmeter ger minuspoäng. I slutänden räknas summan ut och ligger den på plus kan hyran förändras.

En bonus är att den omfattande undersökningen även kan underlätta för både vaktmästare och vid slutbesiktning, menar Kjell Bildé.

– Sammanställningen kommer inte att bli klar till hyresförhandlingen i januari men en förändring av hyran kan genomföras vid halvårsskiftet nästa år, säger Åke Sundkvist, VD på Krambo.

Förutom insidan av lägenheten beror det även på vart huset står, hyran kan bli billigare i till exempel Ullånger jämfört med Kramfors centrum.

Mer läsning

Annons