Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husaffären blev en mardröm

Robin Linghage köpte ett hus i Kramfors kommun, betalade men fick inget för pengarna. Han gjorde polisanmälan, men åtalet uteblev och han har nu kämpat för sin rätt i ett halvår.

Annons

Robin Linghage från Kristianstad i Skåne såg i våras en annons på Blocket om ett hus till salu på en ort i Kramfors kommun. Priset var 50 000 kronor och det skulle ha blivit det fjärde huset han skaffat på olika platser i Sverige.

– Jag köper hus med obelånade pantbrev för att stärka min ekonomiska ställning. Jag ser fördelar privatekonomiskt om jag behöver låna på bank vid till exempel bilköp, men även för mitt företag.

Han prutade ned priset till 15 000 kronor.

– Säljaren behövde omedelbart 5 000 till hyra, annars skulle han bli vräkt från sin bostad. Senare ville han ha resten av summan, då skulle jag också få dokumenten för huset och nycklarna.

Robin Linghage visste att han tog en risk, men såg en bra affär. Han betalade i omgångar in totalt 15 000 kronor, men fick inget i gengäld. Husförsäljaren blev därefter omöjlig att få kontakt med. Polisanmälan för bedrägeri gjordes, men ledde inte till något åtal mot säljaren.

Mannen var redan aktuell i dryga tiotalet åtal för andra brott och det bedömdes att ytterligare ett genom Robin Linghages fall inte skulle påverka det kommande straffet. Därmed fördes inte heller någon skadeståndstalan för Robin Linghage i rätten.

Robin Linghage har överklagat att åtalet lades ned. Han har gått vidare till kronofogden och begärt att få tillbaka pengarna med ränta, något som den husförsäljande mannen överklagat. Ännu finns en förhoppning om att få rätt och åtminstone en del av de pengar han betalat.

– Fast jag anser egentligen att jag är ägare till huset.

Mer läsning

Annons