Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hola efterlyser bättre kommunikationer

Annons
Hola efterlyser bättre kommunikationer

Goda kommunikationer, såväl mellan datorer som persontrafik, är ett måste för Hola Folkhögskolas långsiktiga överlevnad. Det menar skolans rektor Björn Ahrén som hoppas på stöd från politiskt håll.

I ett brev till Christer Nilsson,både i egenskap av kommunalråd i Kramfors och styrelseordförande i Länstrafiken i Västernorrland, förklarar Björn Ahrén de akuta problemen med persontransporter.

- Efter att tåglinjen lades ned i juni i fjol har kommunikationerna blivit sämre. Tidigare gick det att gå på en tidig bioföreställning i Kramfors och hinna med tåget tillbaka till Hola.

Nu är sista kommunikationen en buss som går 16.40 på vardagarna. På helgen finns ingen bussförbindelse.

- Skolan har ett par personbilar eleverna kan få låna i den utsträckning bilarna är lediga. Men bilarna, som i första hand är för personalen, kostar 25 kronor milen att använda, säger Björn Ahrén.

Länstrafiken ser för närvarande över tidtabellerna och det kan till sommaren bli förändringar som underlättar för de som ska resa till och från Hola och Prästmon. Björn Ahrén framhåller dock att en eventuell förändring först kan komma till godo de elever som börjar till höstterminen.

- Det är viktigt att de här sker så snart som möjligt. Ett antal bussturer som går till Nyland skulle kunna förlängas så bussarna vänder i Prästmon i stället. Något som inte kostar mycket men det behövs ett visst stöd från Kramfors kommun.

Främst i behov av bättre kommunikationer är det 30-tal elever som bor på skolan över helgerna, men även de som deltar i kortkurser från ett par dagar till en vecka.

- Även det 40-talet anställda, Hola är en inte obetydlig arbetsplats i Kramfors kommun, skulle dra nytta av bättre bussturer och kunna minska bilåkandet. Ett plus för hälsokommunen Kramfors, säger Björn Ahrén.

Björn Ahrén framhåller att goda kommunikationer också är av stort värde för att locka nya elever till Hola.

När det gäller användningen av datorer blir snabba Internetuppkopplingar alltmer betydelsefulla.

Om tre veckor sker en avsevärd förbättring på det området. Holas förbindelse snabbas då upp från 128 kilobit per sekund till en megabit per sekund. En höjning av hastigheten med nästan åtta gånger.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons