Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt jobb i skogen

/
  • Ulai och Wilawan är risbönder och passar på att plocka bär under regnperioden i Thailand. De har två mindre barn som väntar därhemma.
  • Wilawan, Ulai och Wittaya byter skor och sätter på sig reflexvästar för att synas för jägare.
  • Lingon säljs till bärföretagen för nio kronor kilot, privatpersoner säljer bären för runt 50 kronor kilot.
  • Sverige är första landet utanför Thailand för Ann som kommer hit både för att jobba och möjligheten att resa.
  • Wathanai skrattar och skakar på huvudet när fotografen bjuder på snus.

Morgondimman ligger tät över skogen och en korps kraxande bryter tystnaden. Utspridda över höjden jagar thailändska bärplockare lingon. Ett arbete som ingen svensk vill befatta sig med längre.

Annons

Trots kollektivavtal och bättre arbetsvillkor är det långa dagar för de som kommer och plockar bär i Sverige.

Klockan är 6.05 på en bensinstation i Ullånger där det står två minibussar och tankar. Under femton minuter har det passerat sju stycken.

Drygt en timme senare är det första stoppet vid slutet av en grusväg norr om Kramfors. Bärplockarna tar fram hinkar, drar på sig mössor och stövlar. Så fort vi kommer upp till lingonsnåren börjar samlandet, snabbt och vant. Men de är inte helt nöjda med tillgången.

– Det är inte mycket bär här, vi kanske får åka vidare, säger Ann som tolkar.

Hon brukar inte vara ute i skogen utan jobbar med att föra listor över bären på kvällen

Strax efter åtta rullar vi vidare på timmervägarna norrut för att hitta en bättre plats. På vägen passerar vi både andra plockare och jägare som sitter alldeles stilla i jakttornen.

09.10 är vi framme på nästa ställe. Innan alla ger sig ut, springer en av plockarna upp på höjden för se hur det ser ut, han kommer tillbaka och här växer lingonen tillräckligt tätt.

Ulai och Wilawan kom för första gången till Sverige för tre år sedan från Udon Thani i nordöstra Thailand, där de odlar ris och gummiträd. Det var från andra i deras by som ryktet om bärplockning i Sverige spreds.

Första året lånade paret pengar från en bank för att åka till Sverige, men de senaste åren kan de använda pengar som de sparat från jobbet här.

– Ibland är det ett bra år och ibland är det inte så bra, i år är det bra. Hemma har vi två barn och jag saknar dem väldigt mycket, säger Wilawan.

Vid 21.30 är det fortfarande livligt utanför det gamla äldreboendet Sjöliden i Docksta och plockarna står på tur för att väga dagens skörd.

I morgon är en ny dag med tidig avfärd.

Mer läsning

Annons